Manfred te Grotenhuis.
Volledig scherm
Manfred te Grotenhuis. © Bert Beelen

Krimponderzoeker en topwetenschapper Manfred Te Grotenhuis overleden

DOETINCHEM - Het is 21 januari 2018 en een van de inleiders tijdens de eerste van drie Achterhoek College Tours is dr. Manfred te Grotenhuis. De uit Dinxperlo afkomstige socioloog en statisticus schetst in schouwburg Amphion een zorgelijk beeld van een thema dat de wegkijkers in de regio niet eens meer willen benoemen: de krimp.

Ondersteund door grafieken en cijfers toont de wetenschapper aan dat het met de daling van het aantal inwoners van de Achterhoek in absolute aantallen nog meevalt. Maar dat blijft niet zo, waarschuwt hij. Het aandeel van mensen tussen de 20 en 40 jaar daalt al decennia en die ontwikkeling gaat razendsnel door. De vertrekkers zijn jong en hoog opgeleid. Wie zich hier vestigt is ouder dan 50 en krijgt geen kinderen meer. Op termijn heeft dat grote gevolgen voor de leefbaarheid en de vitaliteit in de Achterhoek. 

Afgelopen vrijdag is Manfred te Grotenhuis na een ziekbed van drie maanden overleden. Hij is slechts 51 jaar oud geworden.

Laatbloeier

Als wetenschapper is Te Grotenhuis een laatbloeier. Opgegroeid in Dinxperlo, waar hij zijn draai na een mts-opleiding en talloze baantjes niet kan vinden. Tot woede van zijn vader volgt hij een propedeuse managementwetenschappen aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen. Werken doe je met je handen, is het devies van Te Grotenhuis senior, timmerman van beroep.

Manfred volgt zijn hart en gaat in 1990 sociologie studeren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Een gevoel van thuis komen, zegt hij daar later over. ,,Ik realiseerde me waarom ik me in Dinxperlo nooit helemaal thuis heb gevoeld. Studeren, les geven, problemen oplossen. Heerlijk.’’

Metal

Manfred, liefhebber van metalmuziek, drummer en wielrenner, studeert af op een onderzoek naar ontkerkelijking. Zijn ouders zijn er bij, als hij promoveert. Vader geeft hem een hand, erkent dat hij zich vergist heeft en de relatie is volledig hersteld. Een jaar later sterft hij op zijn 52-ste aan de gevolgen van een hartaanval.

Universitair hoofddocent Te Grotenhuis wint in 2010 de nationale onderwijsprijs voor de herstructurering van het statistiekonderwijs. Zijn nieuwe lesmethode wordt landelijk ingevoerd. De leerling die een 5 voor wiskunde op de mavo haalde groeit uit tot een statisticus die internationaal baanbrekend wetenschappelijk werk verricht.

Ongeneeslijk

Drie maanden geleden wordt de diagnose kanker gesteld. Vergevorderd, ongeneeslijk. Hij wordt verzorgd in verpleeghuis Regina Pacis in Arnhem, waar hij vecht voor zijn herstel en zelfs weer een paar uur per dag gaat werken. Op zijn kamerdeur hangt een bordje: dependance Radboud Universiteit.

Manfred te Grotenhuis laat een vrouw en kinderen van 8 en 14 jaar achter. Morgen is zijn uitvaart.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek