Laborijn-cliënten opgelucht over vernietigend rapport sociale dienst

GAANDEREN/ GENDRINGEN - Cliënten van Laborijn zijn opgelucht over het vernietigende rapport over de Achterhoekse sociale dienst. Zij voelen het als hún gelijk.

Lees alles over de werkwijze van Laborijn in ons dossier.

Arjan de Graaf uit Gaanderen: ‘Biefstukje gebakken als feestmaal’

Volledig scherm
Arjan de Graaf uit Gaanderen. © Theo Kock

Hij kreeg geen hap door zijn keel, zo zenuwachtig was Arjan de Graaf (48) woensdag, de dag dat hét rapport van Bureau Berenschot over Laborijn gepresenteerd zou worden. ,,Ik had de hele week al kriebels, vanaf dat ik wist dat 12 juni de publicatiedatum was.’’

Quote

Je gaat toch aan jezelf twijfelen door alle druk die op je gezet wordt.

De Graaf kwam dit voorjaar met zijn verhaal naar buiten, omdat Laborijn van hem eiste dat hij zijn dieren en planten zou wegdoen. De sociale dienst beschuldigde hem van handel met zijn hobby en zette zijn uitkering stop. En wat de Gaanderenaar daar ook tegenin bracht, Laborijn geloofde hem niet, getuigt onder meer een duimendik dossier met daarin ook zijn vrijwel volledig uitgeprinte Facebook-pagina.

Maar wat nou als het allemaal wel mee viel met de werkwijze van die sociale dienst? Had hij zich niet gewoon aangesteld en zichzelf wijsgemaakt dat hij slecht behandeld werd? Nee, bleek ’s avonds: Berenschot concludeerde dat de klant niet centraal staat, het veel beter kan én dat Laborijn-medewerkers onvoldoende geschikt zijn voor hun baan. ,,Ik heb het me dus niet ingebeeld. Je gaat toch aan jezelf twijfelen door alle druk die op je gezet wordt.’’

Er viel een last van hem af. Plots kreeg hij weer trek, in een feestmaal. Dus trok hij een biefstukje uit de koelkast in zijn keukentje in Gaanderen. Een lapje vlees smaakte hem lange tijd niet zo goed meer.

Ingrid Abbema uit Gendringen: ‘Als ik straks van Laborijn af ben gaat de vlag uit’

Volledig scherm
Ingrid Abbema uit Gendringen. © Jan Ruland van den Brink

Ingrid Abbema (66) is nog drie maanden afhankelijk van een uitkering via Laborijn, dan kan ze met pensioen. Gaat de vlag dan uit? ,,Zeker, ik hang alles buiten wat ik heb”, zegt de Gendringse opgelucht. 

Quote

Ik hang alles buiten wat ik heb

Nadat ze vorig jaar in deze krant haar nood had geklaagd over een taaltest die ze – op haar leeftijd nota bene – moest doen, heeft Laborijn haar nog flink dwars gezeten. ,,Ik was natuurlijk het zwarte schaap door dat stuk in de krant. Ik moest van anderhalf jaar mijn bankafschriften inleveren bij Laborijn. Waarom? Geen idee. Maar als ik het niet deed zou ik worden gekort op de uitkering. Het is altijd vechten tegen de bierkaai bij Laborijn.” 

Ze heeft ook bezoek gehad van de Rooie Vrouwen die haar verhaal zelf wilden aanhoren. ,,Ze waarschuwden me om niemand van Laborijn binnen te laten. Want dan kijken ze in je koelkast en als die te vol zit word je ook gekort op je uitkering, zeiden ze. Nee, bij mij kwamen ze er niet in.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek