Volledig scherm
© RGB Stock

‘Longpatiënt fitter door wandelen’

GAANDEREN - Hun verdwenen longcapaciteit krijgen ze er niet mee terug, maar wandelen kan er wél voor zorgen dat de vitaliteit van COPD-patiënten sterk toeneemt. Dat is de insteek van het WandelFit-programma dat Eric Bos heeft ontwikkeld.

In samenwerking met het Longfonds, Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en Kruiswerk Achterhoek begint Bos op 16 april met een wandelgroep voor longpatiënten. Dat doet hij vanuit zijn eigen bedrijfje Wandelsport Achterhoek.

Baat
De wandeltrainer uit Gaanderen verwacht dat mensen die een beperkte longfunctie hebben vanwege bijvoorbeeld COPD of astma, veel baat kunnen hebben bij het beweegprogramma.

"Ze hebben vaak weinig beweging, waardoor ook hun spieren stijf worden en alles moeizamer gaat”, zegt hij. "Tijdens een gericht wandelprogramma van 10 bijeenkomsten trainen ze de spieren in de benen en de armen, zodat ze beter kunnen omgaan met hun verminderde uithoudingsvermogen en hun coördinatie verbetert. Daardoor gaan ze ook in het dagelijks leven weer meer bewegen.”

Ouderen
Eric Bos begeleidde al eerder wandelgroepen met ouderen in de Achterhoek. Daarnaast is hij als bewegingsagoog en docent werkzaam op sportopleiding CIOS en ontwikkelde hij voor zijn studenten een lespakket over wandelen met chronisch zieken.

Aanmelden en meer informatie via h.bos6@vodafonethuis.nl. Deelname aan de wandelgroep kost 25 euro.

  1. Stadse Fratsen: Doorfietsen!
    Column

    Stadse Fratsen: Doorfietsen!

    Ik kan niet vaak genoeg in Elten zijn. Om het bordeel te bezoeken voor een reportage of voor een verblijf in ons huisje, aan het meer onder aan de berg. Deze middag rijd ik op de racefiets naar het dorp.  Op de terugweg heb ik de wind in de rug en tussen de grens en Beek zie ik een renner naderen. De man zit onderin de beugels. Als hij vlakbij is zie ik dat hij - ondanks de tegenwind - minstens zo hard gaat als ik. ,,Jelle!'', roep ik in het voorbijgaan. ,,Henny!'', hoor ik dertig meter verderop. Slechts kort twijfel ik. Doorfietsen! Jelle Nijdam won zes Touretappes. In het vorig decennium kwam hij naar Doetinchem, vanwege de liefde. Toevallig ken ik haar en daarom weet ik dat het kopen van een broek voor Jelle niet altijd eenvoudig is. Zijn bovenbenen zijn namelijk van een omvang waarop de meeste broeken niet zijn gemaakt. Toen ik vijftig werd, vijf jaar geleden, kwam Jelle met zijn vriendin op mijn feestje. Ik kreeg een cadeaubon: een clinic, oftewel een stukje fietsen met Jelle. De bon ligt nog altijd op de schoorsteenmantel. De gedachte aan die machtige bovenbenen weerhielden me ervan de bon te verzilveren.  Als ik thuis kom, maak ik melding van mijn tocht - inclusief parcours - op Twitter. Een collega reageert bijdehand. Ze heeft de wegen die ik volgde nageplozen: 'Volgende keer niet om maar over die heuveltjes'. Ze heeft gelijk. Ik fiets wel naar Elten. Maar de Elterberg beklim ik toch het liefst te voet, wandelend vanaf ons huisje.   Bij het passeren van Jelle was er een overdenking. Knijp ik in de remmen voor een kort gesprek? Maar wat als-ie begint over die tegoedbon en oppert een stukje met me op te rijden?  Doorfietsen! 

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek