Medewerkers GGNet: ‘Noodsituatie in de psychiatrische zorg’

DOETINCHEM - Voor mensen in acute psychische nood is onvoldoende opvang. De angst bestaat dat ze zichzelf of anderen wat aan doen. Medewerkers van de Gelderse zorginstelling GGNet luiden de noodklok.

Door een gebrek aan opvangbedden voor het opnemen van psychiatrische patiënten dreigt er een noodsituatie te ontstaan bij zorgorganisaties.  

,,We zien regelmatig alarmerende situaties die zo schrijnend zijn, dat ik samen met vier collega's naar de Gelderlander ben gestapt om ons verhaal te doen”, zegt Gert Müller.

Hij is therapeut bij GGNet. De vier collega's van Müller willen anoniem blijven uit vrees voor mogelijke maatregelen van de werkgever. 

Instellingen hebben chronisch personeelstekort

Volledig scherm
© ANP

Het onderzoeksbureau KPMG publiceerde afgelopen week een rapport over de ‘zorgwekkende’ stand van zaken binnen de GGZ. Instellingen hebben een chronisch personeelstekort. Er staan bijna 90.000 mensen op de wachtlijst van de Nederlandse GGZ-instellingen. 

Het duurt soms maanden voordat mensen een intakegesprek kunnen krijgen voor hun psychiatrische problemen. Er is grote werkdruk, personeel valt uit of loopt weg, de financiën lopen achter en er is een groeiend tekort aan opnamebedden. 

Cliënten voelen de gevolgen

Müller: ,,KPMG richt zich met name op de gevolgen voor de organisaties. Wij maken ons zorgen over de cliënten. Die voelen de gevolgen. De geestelijke gezondheidszorg is ziek. Het meest urgente symptoom is het gebrek aan bedden in crisissituaties.”

Bestuurder Jochanan Huijser van GGnet laat in een reactie weten de zorgen rond de financiële krapte en het gebrek aan personeel binnen de GGZ te delen. Hij herkent zich echter niet  in de klacht dat GGNet te weinig bedden zou hebben om mensen die acuut hulp nodig hebben op te kunnen nemen.

Volgens bestuurder Anja Vivié van vakbond FNV gaat het om een probleem dat binnen de hele GGZ speelt. 

Tips of aanvullingen op het nieuws?

 WhatsApp ons!

Stuur een bericht op 06-13322268. Mailen kan ook, naar: online@gelderlander.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek