Volledig scherm
De Paskerk in Doetinchem © Ton Harbers

Mega-parochie van Doetinchem tot Dinxperlo dankzij fusie

DOETINCHEM/ULFT - Onder de naam Maria Laetitia Parochie gaat er op 1 januari 2017 één grote parochie van Doetinchem tot de grens met Dinxperlo van start. Het is de samenvoeging tussen de huidige H.H. Maria Laurentiusparochie (Doetinchem en omstreken) en de Verrijzenisparochie (Ulft en omstreken).

De twee parochies werken al samen sinds 1 januari 2014 onder pastoor Peter Ambting.

Pastoraal team
Ambting gaat verder met een pastoraal team dat bestaat uit priester Marcel Smits, twee diakens en twee pastoraal werkers. „Het pastorale team bestaat omgerekend uit 4,5 fte", zegt Ambting. „Ter vergelijking: in hetzelfde gebied waren een halve eeuw geleden 40 pastoors werkzaam."

Kerkgangers
In het gebied zijn, volgens Ambting, ongeveer 30.000 parochianen. Hoeveel kerkgangers daar onder zitten is onduidelijk. Volgens Ambting worden de kaartenbakken niet of nauwelijks opgeschoond.

Maatregelen
Door ontkerkelijking, krimp en terugloop van inkomsten was de katholieke kerk genoodzaakt om maatregelen te nemen. Dat leidde in 2009 al tot fusies waaruit de H.H. Maria Laurentiusparochie (ontstaan uit acht parochies, waarvan vier in Doetinchem) en de Verrijzenisparochie (elf parochies) ontstonden. Inmiddels is een groot aantal kerkgebouwen gesloten en (deels) verkocht.

De Maria Laetitia Parochie gaat verder met twee centrumkerken: de Paskerk in Doetinchem en de Petrus en Paulus kerk in Ulft. De andere kerken die open blijven zijn de St. Martinus in Gaanderen en de katholieke kerken in Dinxperlo, Etten, Wijnbergen en Gendringen.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek