Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink

Metaalgieterij Vulcanus failliet, banen van 125 werknemers op de tocht

UpdateDOETINCHEM - Metaalgieterij Vulcanus in Langerak is failliet. Het bedrijf leek zich te herstellen na de crisisjaren en was bezig met een plan voor de toekomst, maar daar wil een schuldeiser niet op wachten. Daardoor staan de banen van 125 werknemers op de tocht.

Medewerkers zijn dinsdag op de hoogte gebracht van het aanstaande faillissement. De uitzendkrachten hoefden vervolgens niet meer terug te komen. De overige werknemers zijn vandaag gewoon aan het werk gegaan, met in gedachte dat er mogelijk een doorstart kan komen. Of er een doorstart kan komen, is nog onduidelijk. Dat moet onderzoek uitwijzen.

Vulcanus produceert machineonderdelen voor de hoogwaardige technologische industrie, zoals fabrikanten van industriële voertuigen en transmissiebouwers. Meer dan 95 procent van de omzet komt uit het buitenland. De metaalgieterij heeft naar eigen zeggen dan ook geen afzetprobleem, maar de opgebouwde schulden uit het verleden nekken het Achterhoekse bedrijf. 

Tekorten

Nannoka Vulcanus Industries BV kampt al jaren met tekorten. De onzekerheid van toekomstige milieu-investeringen en een concurrerende, wereldwijde afzetmarkt belemmerden een winstgevende bedrijfsvoering, aldus de directie van Vulcanus. De metaalgieterij zou op zichzelf levensvatbaar zijn, meldt directeur Grietinus Kamps. ‘Het spijt ons zeer dit bericht te moeten doen’, schrijft hij in een eerste reactie. 

Het faillissement is vandaag uitgesproken door de rechtbank in Zutphen.

Eerder failliet

Vulcanus werd in augustus 2004 ook failliet verklaard vanwege geldproblemen. Destijds vroeg directeur en eigenaar Grietinus Kamps zelf het faillissement aan. Destijds kon het bedrijf een doorstart maken. Niet iedereen in Langerak was daar even blij mee: Vulcanus kwam in 2007 onder vuur te liggen vanwege de uitstoot van roet in de buurt en moest met een oplossing komen.

Vanaf dat moment volgde de provincie Gelderland het bedrijf met argusogen en kwam onder meer met een dwangsom van maximaal 125.000 euro. Uiteindelijk werd deze dwangsom ingetrokken. Volgens de directie van Vulcanis hebben deze gedwongen milieumaatregelen het bedrijf uiteindelijk de das omgedaan.

Ook wilde Vulcanus in het verleden uitbreiden, maar de gemeente Doetinchem zou in het bestemmingsplan te weinig ruimte hebben geboden. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek