Volledig scherm
Donker toekomstbeeld voor het platteland: een prachtige brink, maar verder niets te doen... © Lenneke Lingmont

Miljoenen om Achterhoekse dorpen leefbaar te houden

DOETINCHEM - Het regent initiatieven om de zeven Achterhoekse gemeenten leefbaarder te maken. De overheid heeft 7,2 miljoen euro beschikbaar gesteld. Tot dusver zijn er 65 Achterhoekse burgerinitiatieven die meedingen naar forse overheidssubsidies.

Voor leefbaarheidsplannen in de Achterhoek is tot en met 2022 liefst 7,2 miljoen euro beschikbaar. De provincie Gelderland vergeeft dit bedrag onder de noemer Leader aan initiatieven in zeven Achterhoekse gemeenten. Verder zijn er nog twintig andere Leader-gebieden in Nederland.

Europees geld
'Europa' staat garant voor 3,6 miljoen, gemeenten en/of het waterschap dragen samen hetzelfde bedrag bij. In de eerste helft van het jaar kregen twee projecten geld toegekend. Voor de tweede termijn kunnen er tot en met vrijdag 16 december nog initiatieven worden aangemeld.

Deadline
De deadline is al een paar keer uitgesteld. De ingediende projecten moeten dan ook aan de nodige voorwaarden voldoen. "Het is een beperkende factor dat de subsidie pas wordt uitgekeerd als het plan is gerealiseerd", erkent Leader-projectleider Jolanda Kemna.

De redactie van De Gelderlander zoekt uit hoe leefbaar de Achterhoek is en hoe de streek leefbaar wordt gehouden. Alle verhalen hierover zijn terug te lezen via dg.nl/leefbaarheid

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek