Volledig scherm
© ANP

Moeder en kinderen vluchtten badkamer in voor agressieve ex: ‘Papa is gek geworden!’

ARNHEM/ DOETINCHEM - Een 27-jarige Doetinchemmer gooit de ruit van zijn ex en kinderen in, dringt de woning binnen, duwt de vrouw op de bank, stopt een sok in haar mond en dwingt haar toe te kijken hoe hij zichzelf in zijn pols snijdt.

Het is negen dagen voor kerstmis 2018 en de man is jarig. Hij heeft de hele dag al berichten gestuurd omdat hij met haar wil praten over haar nieuwe relatie en over de omgangsregeling met de kinderen (6 en 2) die moeilijk loopt.

De oudste dochter schrikt wakker van het lawaai, gaat naar beneden en probeert te vluchten. Maar de voordeur zit op slot en bij de achterdeur ligt zoveel glas dat ze er niet langs durft. Ze gaat weer naar boven. Een buurman heeft de politie gebeld. Die komt en hoort de dochter vanuit de badkamer in paniek roepen ‘papa is gek geworden’.

‘Papa is gek geworden’

Quote

Ik heb me nog nooit zo machteloos en angstig gevoeld.

Inmiddels is de moeder ook naar boven gevlucht en heeft ze zich met beide kinderen opgesloten in de badkamer. Agenten vinden de verdachte in de woonkamer, waar hij bij de kerstboom in zijn keel snijdt. Ernstig gewond aan pols en keel wordt hij naar het ziekenhuis afgevoerd.

,,Dit is niet normaal, ik heb er hartstikke veel spijt van”, aldus de geëmotioneerde verdachte vrijdag op de rechtbank waar hij terechtstond voor vrijheidsberoving en bedreiging van zijn ex. Hij had zich niet gerealiseerd dat de kinderen alles hadden meegekregen. ,,Dat doet verschrikkelijk veel pijn. Die kinderen hadden er niks mee te maken.”

Hij wilde alleen maar praten, zei hij. ,,U had vier messen bij u, gooide een ruit in. Dacht u nu echt dat er een gesprek te voeren viel?”, hield de rechtbank hem voor.

Drugs

De man had drugs gebruikt. Het lijkt erop dat hij zich niet goed realiseerde wat hij aan het doen was. Hij had de messen bij zich, zei hij, omdat hij zichzelf van het leven wilde beroven. Toen de politie binnenkwam vroeg hij de agenten hem dood te schieten.

Hij ontkent dat hij zijn ex van haar vrijheid heeft beroofd of heeft bedreigd. Maar kan zich wel voorstellen dat het bedreigend overgekomen moet zijn.

,,Ik heb me nog nooit zo machteloos en angstig gevoeld”, aldus de vrouw in haar slachtofferverklaring. Ze heeft nachtmerries over dat hij weer komt en haar en haar kinderen vermoordt. Zij en haar oudste dochter hebben psychologische hulp moeten zoeken. Ze zijn bang voor het moment dat hij vrijkomt. De vrouw durft niet meer in de woning te komen en maakt zich zorgen over de toekomst.

‘Nooit gewild’

De verdachte hoorde het in tranen aan en met gebogen hoofd aan. ,,Ik heb dit nooit gewild”, reageerde hij. De man lijdt aan een gedragsstoornis en is verminderd toerekeningsvatbaar verklaard.

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 1,5 jaar waarvan een jaar voorwaardelijk, een klinische behandeling van een jaar en daarna een ambulante behandeling, een contactverbod en een verbod op het gebruik van drugs.

Uitspraak: over twee weken. 

Praten over zelfdoding kan bij hulp- en preventielijn ‘Zelfmoord? Praat erover’. Telefoon 0900-0113 of 113.nl.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek