Volledig scherm
Mooi Koor Man. © PR

Mooi Koor Man trapt Koningsdag af met gratis concert in Amphion

DOETINCHEM - Een bomvol Amphion: voorzitter Ben Beijer van Mooi Koor Man rekent er weer vast op. Vrijdag trapt zijn koor samen met harmonie De Vriendschap en soliste Sabine Elfers de Doetinchsme Koningsdag af met een optreden.

,,Een meezingrepertoire'', verklapt Beijer alvast. En gratis toegankelijk, wat geheel past in wat Mooi Koor Man wil zijn: een koor dat van betekenis is voor de regio.

Zo helpen de koorleden elk jaar ook mee met de ijsbaan die in het Doetinchemse stadscentrum wordt neergelegd, en bij het stadsfeest. ,,We willen wat voor de stad doen."

Leeftijd

Groot was drie weken geleden de verontwaardiging toen de Gelderlander het koor een 'bejaardenkoor' noemde. Een 83-jarige stadsgenoot wilde bij het koor maar door wat misverstanden bestond de indruk dat hij geweigerd werd om zijn leeftijd. De publicatie daar over zorgde voor heel wat gemor bij de leden. ,,Het jongste lid is 48..."

Natuurlijk, het koor kent heel wat oudere leden, en ook wat tachtigplussers. En ziet de leden graag aangevuld met mensen tussen de 50 en 70. Voorkeur: eerste tenoren en eerste bassen. Maar waar het écht om gaat: ,,Leeftijd is nooit een thema geweest. Waar het om gaat is: we zijn een echte vriendenclub. Dat is ook de oorsprong van het koor.''

Achttien jaar geleden werd het koor geboren, uit de 'herensoos': een club van ondernemende mannen die geregeld bij elkaar kwamen. ,,Er was op een gegeven moment een feestje, iemand had liedjes bij zich, ze gingen samen zingen en iemand zei: mooi koor man. Zo is het gekomen.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Stadse Fratsen: Scoren na de Z van Zorro
    PREMIUM
    Column

    Stadse Fratsen: Scoren na de Z van Zorro

    Kom ik er net achter dat ik iemand ken - de naamgever van een broodjeszaak in de binnenstad - die is gepasseerd door Johan Cruijff. Het is de dag nadat Ajax in Doetinchem kampioen is geworden. Ik weet dat de roots van de man in Amsterdam liggen en vraag hoe hij het heeft beleefd. Het antwoord in sappig Mokums luidt dat het hem niet veel doet: ,,Ik speelde als amateur altijd tégen Ajax.” Zelf voetbalde ik ooit tegen - ‘Knakkie’ - Dick Schneider. De oud-international van Feyenoord was in zijn nadagen bij Zutphen in de onderbond beland en regeerde daar als een vorst. We speelden thuis in Baak en er was wat extra volk op afgekomen. Zo vaak zagen we bij ons in het dorp immers geen international. En zeker niet op het voetbalveld. De hele wedstrijd deed Schneider niets bijzonders, behalve dan dat hij als libero alles potdicht hield. Omdat ik ook verdediger was, kwam ik niet bij hem in de buurt. Wel vielen mij van een afstandje zijn kolossale bovenbenen op. De enige keer dat Knakkie naar voren kwam, was toen Zutphen na rust een strafschop kreeg. Vanaf elf meter schoot hij, halfhoog, onberispelijk in. Het was het enige doelpunt in de wedstrijd. De naamgever van de broodjeszaak zegt voor de keus te hebben gestaan: doelman worden achter Jan Jongbloed bij DWS (die andere Amsterdamse profclub) of bij zijn amateurclub blijven, met een bestaan als bakker in het vooruitzicht. Hij koos voor het laatste. Maar speelde met zijn amateurclub op het bijveld van stadion De Meer wel soms een oefenwedstrijd tegen Ajax. Ik vraag hem of hij zich het doelpunt herinnert dat Cruijff tegen hem scoorde. Hij maakt - net als vroeger de tv-held Zorro - een Z in de lucht. ,,Ineens stond-ie voor me”, zegt hij. Met een boog vloog de bal over zijn hoofd in het doel.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek