Volledig scherm
PREMIUM
Arie Kappert (links) en Karel Berkhuysen van Stichting Doetinchem Herdenkt selecteren historische foto’s voor de permanente expositie over Doetinchemmers die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen. © Jan Ruland van den Brink

Namen Doetinchemse slachtoffers WOII worden volgend jaar voorgelezen

DOETINCHEM - Tijdens de herdenkingen in 2020 van de drie bombardementen op het centrum van Doetinchem wil de stichting Doetinchem Herdenkt de namen voorlezen van alle mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Doetinchem om het leven kwamen. Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat de bombardementen door geallieerde vliegtuigen op 19, 21 en 23 maart 1945 plaatshadden.

Herdenkingsruimte: Doetinchem tijdens WOII in woord en beeld

De nieuwe herdenkingsruimte in de voormalige aula op de begraafplaats aan de Loolaan in Doetinchem wordt door vrijwilligers van Stichting Doetinchem Herdenkt gebruikt om in woord en beeld de herinnering levend te houden aan de Doetinchemmers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

In vitrinekasten zijn documenten, voorwerpen en foto’s die herinneren aan de periode 1940-1945 uitgestald. Het bezoekerscentrum is vanaf woensdag 20 maart voor publiek van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Naast de tentoonstelling zullen vrijwilligers verhalen vertellen over Doetinchem tijdens WOII. Op afspraak worden ook groepen rondgeleid.

Bij de bombardementen kwamen 143 mensen om. Hoewel er geen officiële lijst is, lieten volgens de stichting tijdens de hele oorlog ongeveer 500 mensen het leven. Het gaat hierbij om slachtoffers van de bombardementen, Doetinchemse militairen die bij de Duitse inval omkwamen, verzetsmensen,  de 125 vermoorde Joodse inwoners van de stad en Duitse militairen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek