Volledig scherm
Niels Joosten. © Archieffoto: Jan van den Brink

Niels Joosten keert niet terug als burgemeester Doetinchem

DOETINCHEM - Niels Joosten keert niet terug als burgemeester van Doetinchem. Dat heeft hij maandagmorgen gemeld aan de gemeente. Joosten wilde de gemeente niet langer in het ongewisse laten, zegt hij in een reactie. „Er is nu duidelijkheid.”

Joosten heeft het besluit zich definitief terug te trekken genomen in samenspraak met Commissaris van de Koning Clemens Cornielje. 1 juli is de datum waarop hij officieel terugtreedt.

Privé-situatie
Joosten is op 23 maart teruggetreden als burgemeester. Aanleiding was zijn privé-situatie; Joosten is gescheiden van zijn vrouw en draagt de lasten van drie huizen: zijn nog niet verkochte woning in Brummen (waar hij tot februari 2014 burgemeester was), de woning van zijn vrouw én het huis waar hij sinds de huwelijksproblemen woont, beide in Doetinchem.

Tegemoetkoming
1 september vervalt zijn tegemoetkoming voor dubbele woonlasten en kan hij de kosten voor de drie huizen niet meer betalen. Dat betekent dat Joosten zich gedwongen voelt terug te verhuizen naar zijn oude woning in Brummen. Omdat hij dan niet meer voldoet aan de eis om te wonen in zijn gemeente (de zogenaamde woonplaatsvereiste), ziet hij zich genoodzaakt terug te trekken.

Regeling
Achteraf bleek dat Joosten tot februari 2017 tijd de had omdat hij tot die tijd buiten de gemeente Doetinchem had kunnen wonen. Dit nadat bleek dat de nieuwe regeling voor de woonplaatsvereiste voor burgemeesters met terugwerkende kracht geldt.

Waarnemer
Annemieke Traag is sinds medio april waarnemend burgemeester in Doetinchem. In juni zou bekend worden of Joosten zou terugkeren. Maandag, twee dagen voor het begin van die maand, is duidelijk dat hij zijn functie van burgemeester van Doetinchem niet meer gaat invullen.

Doetinchem moet nu op zoek naar een nieuwe, vaste burgemeester. Tot die tijd blijft Traag waarnemer.

Joosten is trouwens nog niet af van de dubbele woonlasten en betaalt maandelijks nog altijd voor de drie woningen.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek