Volledig scherm
De rechtbank in Arnhem. © ANP

Nog vier van de twaalf opgepakte criminele jongeren uit Doetinchem vast

DOETINCHEM - Vier van de twaalf Doetinchemse jongeren die begin juni zijn opgepakt door de politie vanwege criminele activiteiten zitten nog vast. Volgende week dinsdag 18 september komt hun zaak voor tijdens een pro-formazitting bij de rechtbank in Arnhem en wordt beslist hoe het verder gaat. 

De inhoudelijke behandeling volgt later.

Een vijfde minderjarige jongen is inmiddels vrijgelaten. ,,Wel zit hij in een jeugdinrichting’’, zegt Bert Kroes, operationeel expert bij de politie in Doetinchem en gericht op jeugdgroepen. 

Geweld en intimidatie

De twaalf jongeren werden verdacht van geweld, afpersing, heling, internetfraude en intimidatie. Zeven van de twaalf werden vrij snel daarna vrijgelaten. Daarnaast kregen nog achttien andere jongeren - die tegen de groep van twaalf aanschurkte - een brief van de politie en de gemeente Doetinchem. Deze achttien kregen hulp aangeboden.  

Vormen van geweld en intimidatie klinken nog altijd door vanuit het jongerencircuit. Toch zijn volgens Kroes de meldingen van strafbare feiten afgenomen. ,,Misschien wordt niet altijd aangifte gedaan’’, zegt Kroes. ,,Strafbare feiten zijn niet geheel uit beeld, ze zijn wel afgenomen.’’

Massief

Kroes zegt onder meer goede gesprekken te hebben gehad met de rapper Massief. De Doetinchemse rapper had een videoclip opgenomen waarbij een overval op een winkel in de binnenstad van Doetinchem in scene werd gezet. Volgens de politie heeft Massief veel status onder de jongeren en zou de clip een slechte invloed kunnen hebben. 

,,Massief is nooit als verdachte gezien’’, zegt Kroes. ,,Wel is hij een leidend figuur in de groep van totaal dertig jongeren. Het was niet zo dat we tijdens de gesprekken hetzelfde dachten over de clip. Maar we spreken wel met elkaar. Dat is goed.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek