Volledig scherm
De rechtbank in Arnhem. © ANP

Nog vier van de twaalf opgepakte criminele jongeren uit Doetinchem vast

DOETINCHEM - Vier van de twaalf Doetinchemse jongeren die begin juni zijn opgepakt door de politie vanwege criminele activiteiten zitten nog vast. Volgende week dinsdag 18 september komt hun zaak voor tijdens een pro-formazitting bij de rechtbank in Arnhem en wordt beslist hoe het verder gaat. 

De inhoudelijke behandeling volgt later.

Een vijfde minderjarige jongen is inmiddels vrijgelaten. ,,Wel zit hij in een jeugdinrichting’’, zegt Bert Kroes, operationeel expert bij de politie in Doetinchem en gericht op jeugdgroepen. 

Geweld en intimidatie

De twaalf jongeren werden verdacht van geweld, afpersing, heling, internetfraude en intimidatie. Zeven van de twaalf werden vrij snel daarna vrijgelaten. Daarnaast kregen nog achttien andere jongeren - die tegen de groep van twaalf aanschurkte - een brief van de politie en de gemeente Doetinchem. Deze achttien kregen hulp aangeboden.  

Vormen van geweld en intimidatie klinken nog altijd door vanuit het jongerencircuit. Toch zijn volgens Kroes de meldingen van strafbare feiten afgenomen. ,,Misschien wordt niet altijd aangifte gedaan’’, zegt Kroes. ,,Strafbare feiten zijn niet geheel uit beeld, ze zijn wel afgenomen.’’

Massief

Kroes zegt onder meer goede gesprekken te hebben gehad met de rapper Massief. De Doetinchemse rapper had een videoclip opgenomen waarbij een overval op een winkel in de binnenstad van Doetinchem in scene werd gezet. Volgens de politie heeft Massief veel status onder de jongeren en zou de clip een slechte invloed kunnen hebben. 

,,Massief is nooit als verdachte gezien’’, zegt Kroes. ,,Wel is hij een leidend figuur in de groep van totaal dertig jongeren. Het was niet zo dat we tijdens de gesprekken hetzelfde dachten over de clip. Maar we spreken wel met elkaar. Dat is goed.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Langerakse hut Vulcanus vermaard en gevreesd
  PREMIUM

  Langerakse hut Vulcanus vermaard en gevreesd

  DOETINCHEM/LANGERAK - Het faillissement van Vulcanus staat niet op zichzelf. De metaalgieterij kent een roerige geschiedenis in Langerak. Stof, trillingen, geluidsoverlast, stank. Er was de laatste decennia altijd wel een reden te vinden om te klagen over de inmiddels 125 jaar oude gieterij. Maar altijd lukte het directeur/eigenaar Grietinus Kamps om het bedrijf te laten draaien. Zelfs een faillissement in 2004 bracht daar geen verandering in. Er volgde een succesvolle doorstart.
 2. Doetinchemse kunstenaar Amit Bar toont het blote vrouwenlichaam als visueel genot
  PREMIUM
  vrijdaginterview

  Doetinchem­se kunstenaar Amit Bar toont het blote vrouwenli­chaam als visueel genot

  DOETINCHEM - Een vrouw die poedelnaakt door natuurgebied De Zumpe bij Doetinchem loopt. En een tweede model, met haar naakte lichaam vol bodypaint, doet de klompendans op een akker voor de Bronckhorster molen. Dat zijn twee van de meest bekeken video’s op het YouTube-account van de Doetinchemse kunstenaar Amit Bar. Zijn kunst valt op:,,Ik toon het mooie van de mens.’’

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek