Volledig scherm
Minister Arie Slob van Onderwijs bezoekt basisschool De Timpaan in Wehl. © Jan Ruland van den Brink

Onderwijsminister Slob haalt tips over lerarentekort op in Wehl

WEHL - ,,Ik zie hier hoe schoolbesturen met elkaar samenwerken zonder elkaar te beconcurreren'', zegt Arie Slob, minister van Onderwijs. ,,Dat is niet overal de norm. Op andere plekken in het land zie ik soms nog eilandjes. Dat is van vroeger. Van hoe hier gewerkt wordt, kan worden geleerd."

Slob (ChristenUnie) bracht maandag rond de middag een bezoek aan vervangingspool PON en de belendende brede basisschool Timpaan in Wehl. De minister liet zich informeren hoe PON het lerarentekort te lijf gaat. PON (Personeelscluster Oost-Nederland) regelt voor 120 basisscholen de vervanging van leraren bij ziekte en verlof.

Vertrouwen

,,We hebben Slob verteld dat schoolbesturen hier samenwerken op basis van vertrouwen'', zegt Gerard Jansen, coördinator van PON. ,,Dat als er geld beschikbaar komt voor een vervanger het kan dat deze vervanger niet bij de eigen school wordt ingezet, maar bij een andere. Dat het doel is dat het aantrekken van zo'n vervanger ten goede komt van het gehele onderwijsveld in Oost-Nederland. Dit in de wetenschap dat uiteindelijk alle scholen daarvan profiteren."

Slob sprak met een handvol bestuurders van scholen; onder meer van Pro8, een veertiental scholen in Doetinchem en omgeving. Daarnaast sprak hij met een aantal docentes, onder wie twee herintreders. Minister Slob: ,,Het is goed te horen dat deze herintreders goed begeleid worden."

Zwembandje

,,Het zijn herintreders die na respectievelijk 8 en 10 jaar terugkeren in het onderwijs'', zegt Jansen. ,,Ze worden niet in het diepe gegooid maar met een zwembandje om.''

Slob was erover te spreken: ,,Op deze manier wordt in een krimpgebied toch het aanbod van basisonderwijs goed overeind gehouden. Kennis die voor het hele land belangrijk is, want de krimp is overal."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek