Volledig scherm
Beeld van een eerdere landelijke onderwijsstaking op het Malieveld in Den Haag. © ANP

Onderwijsstaking: de een wel, de ander niet

DOETINCHEM - Een groot aantal basisscholen in de Achterhoek is morgen dicht wegens de onderwijsstaking. Ook enkele scholen voor voortgezet onderwijs doen mee aan de acties. De deal die minister Slob vrijdag sloot met een aantal onderwijsbonden heeft niet geleid tot een afname van de stakingsbereidheid. 

De zestien basisscholen van stichting IJsselgraaf in de gemeenten Bronckhorst, Doetinchem en Doesburg blijven woensdag allemaal dicht. Hetzelfde geldt voor de acht openbare basisscholen van SOPOW in de gemeente Winterswijk.

,,Het is goed dat er eindelijk serieus aandacht is gekomen voor het lerarentekort, maar we staan nog niet te springen over het totale bod van de minister. Een mooi gebaar, maar volstrekt onvoldoende", vindt SOPOW-bestuursvoorzitter Pauline Boogerd. ,,Er moet gewoon structureel meer geld bij. De loonkloof tussen primair en voortgezet onderwijs is te groot - zo’n 19 procent. Ook moet er echt wat aan de werkdruk worden gedaan.”

Quote

De loonkloof tussen primair en voortgezet onderwijs is te groot - zo’n 19 procent

Pauline Boogerd, Bestuursvoorzitter SOPOW

Niet allemaal dicht

Bij andere scholen is de actiebereidheid niet unaniem. Zo sluiten bij Gelderveste (onder meer actief in de gemeenten Bronckhorst, Doetinchem en Berkelland) vier van de zeventien scholen. Bij de Oost-Achterhoekse scholengroep Accent gaan acht van de negentien scholen dicht. Hennie van Schilt, voorzitter van het college van bestuur, snapt dat door alle berichten in de media over wel of niet staken onduidelijkheid ontstaat bij ouders. ,,Zelfs bij de leerkrachten zijn wat twijfels ontstaan.”

Bij PRO8 gaan acht van de veertien scholen dicht: Dichterbij, Octa en De Pas (Doetinchem), Gaanderwijs (Gaanderen), St. Jozef (Azewijn), Mariabasisschool en Pastoor Galamaschool (‘s-Heerenberg) en De Pannevogel (Steenderen).

Voortgezet onderwijs

Door de commotie van afgelopen weekend is de actiebereidheid eerder toegenomen, denkt bestuurder Henk van der Esch van Achterhoek VO (zeventien scholen voor voortgezet onderwijs). ,,Leerkrachten hebben nu extra het gevoel gekregen dat het niet goed gaat met de verlichting van de werkdruk. In 2003 is daar voor het laatst iets aan gedaan", zegt hij. 

Minder lesuren

Quote

Er is een dwingende noodzake­lijk­heid voor verminde­ring van het aantal lesuren dat een leraar moet geven

Henk van der Esch, Achterhoek VO

Anders dan in het basisonderwijs draaien de acties in het voortgezet niet om een hoger salaris. ,,Het gaat om de werkdruk. Het voortgezet onderwijs is er niet bepaald eenvoudiger op geworden, er wordt heel wat van leraren gevraagd. Ze hebben er veel taken bijgekregen, moeten meer doen aan individuele begeleiding van leerlingen, hebben te maken met ouders die mondiger zijn geworden en willen zich blijven ontwikkelen in hun vak", schetst Van der Esch. ,,Ondertussen is het aantal lesuren dat ze moeten geven sinds 2003 gelijk gebleven. Er is een dwingende noodzakelijkheid om dat te verminderen, maar daar is door de politiek tot nu toe geen antwoord op gegeven.”

Van de zeventien scholen van Achterhoek VO gaan er drie woensdag helemaal dicht: het Gerrit Komrij College en Pronova in Winterswijk en Praktijkonderwijs Zutphen. ,,Op de andere scholen loopt het sterk uiteen: er zijn scholen waar een derde tot de helft van het personeel staakt, maar ook locaties waar slechts enkele leerkrachten het werk neerleggen.”

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek