Volledig scherm
© Oppenheimer

Onderzoek naar wat opstappen Oude IJsselstreek uit Laborijn gaat kosten

DOETINCHEM - Er wordt onderzocht wat de kosten zijn van uittreding van Oude IJsselstreek uit Laborijn. Dat is vrijdagmorgen besloten door het algemeen bestuur van de sociale dienst van de gemeenten Doetinchem, Oude IJsselstreek, Aalten en Montferland.

Een stuurgroep vanuit de gemeenten geeft een bureau opdracht om te berekenen wat uittreding gaat kosten. 6 december vergadert het algemeen bestuur over de uittredingssom, die dan op tafel ligt. Verwacht wordt dat de kosten in de miljoenen lopen. Deze kosten zijn voor rekening van Oude IJsselstreek, de gemeente die 13 juni aangaf uit Laborijn te willen stappen. 

Bureau Berenschot

Een dag daarvoor maakte bureau Berenschot gehakt van Laborijn. Het bureau had onderzoek gedaan, onder meer naar de bejegening van medewerkers van de sociale dienst naar de cliënten. De conclusies waren vernietigend. 

De boodschap een dag later vanuit Oude IJsselstreek om Laborijn  te verlaten, werd door de buitenwacht gezien als het verlaten van een zinkend schip. 

Lijmpogingen mislukt

In de maanden daarna zijn er meerdere pogingen door de betrokken gemeenten gedaan om de rijen toch weer te sluiten. Daarbij zette Oude IJsselstreek in op een tussenvorm, onder meer om net als Montferland alleen gebruik te maken van de sociale werkvoorziening van Laborijn. 

Vrijdagmorgen werd in het algemeen bestuur geconcludeerd dat dit tot dusverre niet is gelukt. Om in januari 2021 uit Laborijn te kunnen stappen, moet Oude IJsselstreek nog voor het eind van dit jaar beslissen op te stappen. De raad van Oude IJsselstreek beslist daarover. 

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek