De aula van het uitvaartcentrum aan de Loolaan in Doetinchem wordt ingericht als bezoekerscentrum en oorlogsmuseum.
Volledig scherm
De aula van het uitvaartcentrum aan de Loolaan in Doetinchem wordt ingericht als bezoekerscentrum en oorlogsmuseum. © Karel Berkhuysen

Oorlogsverhalen komen tot leven in Doetinchems uitvaartcentrum

DOETINCHEM - Slachtoffers van de bombardementen, vermoorde Joodse Doetinchemmers en omgekomen Duitse militairen; hun namen krijgen allemaal een plaatsje in het nieuwe bezoekerscentrum over de Tweede Wereldoorlog, dat de komende tijd wordt ingericht in de voormalige aula van het uitvaartcentrum aan de Loolaan in Doetinchem.

Het initiatief komt van de nieuwe stichting Doetinchem Herdenkt, die een deel van het gebouw ter beschikking krijgt van de gemeente. In het bezoekerscentrum annex museum worden straks de herinneringen levend gehouden aan de Tweede Wereldoorlog. Er worden lezingen, herdenkingen en exposities gehouden. 

Bombardementen

De stichting wil met name een relatie maken met de oude begraafplaats aan de Loolaan, waar twaalf geallieerden en twee Nederlandse militairen begraven liggen. Maar op de begraafplaats liggen ook slachtoffers van de drie grote bombardementen die Doetinchem in maart 1945 hebben plaats gevonden. 'Samen met de gemeente zijn we bezig om een zo volledig mogelijk lijst samen te stellen met namen. Die komen uiteindelijk op een plaquette', laat Karel Berkhuysen in een persbericht weten.

Op die lijst komen ook de namen van de omgekomen Doetinchemse militairen verzetsmensen en de 125 vermoorde joodse inwoners van de stad. 

Duitsers

De stichting wil ook ruimte bieden aan de Duitse kant van het oorlogsverhaal. Na de bevrijding lagen op de begraafplaats 81 Duitse militairen. Zij zijn later herbegraven in IJsselstein. 'Dat waren ook jonge jongens die brieven naar hun moeders stuurden', stelt Berkhuysen.

Wanneer het bezoekerscentrum wordt geopend, wordt later bekend gemaakt.

Kerkhof aan de Loolaan.
Volledig scherm
Kerkhof aan de Loolaan. © theo kock
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek