Op jacht naar de állergrootste vis die je kan vangen in de Nederlandse binnenwateren

VideoDe glimlach van Mick Rijnhout is groot, heel groot, maar komt qua formaat niet in de buurt van de bek van de meerval die hij net heeft gevangen. In de IJssel, ergens tussen Kampen en Arnhem - de exacte locatie houdt hij liever voor zich -, vangt de Apeldoorner deze keer een exemplaar van ruim een meter. 

De Nederlandse rivieren zitten bomvol met de Silurus glanis, de Europese meerval, en de lengtes van de gevangen vissen worden steeds groter. Vissen van dik over de 2 meter zijn geen uitzondering meer.

Daar hoef je niet meer voor naar de bekende rivier de Ebro in Spanje, waar volledige visweekenden zijn te boeken met vanggarantie van monstermeervallen van rond de drie meter. Voor vissen van over de twee meter kun je gewoon terecht in de Nederlandse binnenwateren. 

De jacht is geopend 

En sinds 2012 is de jacht op de meerval in Nederland geopend. Sindsdien mag de vissoort worden gevangen, daarvoor was dat verboden. In no-time groeide het meervalvissen uit tot één van de meest populaire onderdelen van de sportvisserij.

Rijnhout laat zijn metgezel voor een paar sessies nog net niet met een blinddoek meerijden, maar de voorwaarden zijn vooraf wel nauwkeurig doorgesproken. Rijnhout wil niet dat zijn favoriete plekken aan de IJssel bekend worden bij het grote publiek. 

Volledig scherm
Mick Rijnhout met een in de IJssel gevangen meerval van ruim 1,20 meter. © Walter van Zoeren
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek