Volledig scherm
De enige keer dat Stadsfeest en Buitengewoon samen waren, tijdens de editie van 2015. © Theo Kock

Parkparade weg bij Stadsfeest Doetinchem

DOETINCHEM - De Parkparade scheidt zich af van het Stadsfeest in Doetinchem. Dat melden beide partijen in een persbericht. De Parkparade wil zelfstandig verder en in juni van dit jaar een eigen festival houden op De Bleek in Doetinchem

Het Stadsfeest is van 1 tot en met 4 september en beleeft dit jaar de 30ste editie.

Parkparade wilde zelfstandig met een eigen organisatie onder het Stadsfeest verder, maar daar zag het bestuur van het Stadsfeest niets in. 'Het bestuur van de stichting Stadsfeest gaat voor een geïntegreerde organisatie, om hiermee een goede en evenwichtige spreiding van de programmering en een financiële discipline- en exploitatie naar de toekomst te waarborgen', staat in het persbericht.

Reden voor de Parkparade zich nu af te scheiden en alleen verder te gaan is dat beider visies te veel uiteen lopen.

Het bestuur van het Stadsfeest laat weten er naar te streven ook de komende editie een soort parkparade onderdeel van het festival te laten zijn.

De Parkparade, georganiseerd door Bart Kiers, maakt sinds 2012 deel uit van het Stadsfeest. De parade was vanaf het eerste moment een zeer succesvolle toevoeging aan het festival. De eerste 3 jaar werd de Parkparade in het Mark Tennantplantsoen gehouden, in 2015 was het voor het eerst op De Bleek.

  1. Stadse Fratsen: Radio
    Column

    Stadse Fratsen: Radio

    Ergens hoop ik dat ze het aan de bar van café Herfkens in Baak, het dorp waar ik opgroeide, wel eens over mij hebben. Dat ze bijvoorbeeld zeggen: 'Nooit gedacht dat dat bleue jongetje nog eens stukjes zou schrijven voor de krant.'' Dinsdag loop ik rond kwart voor vier in de middag café Herfkens binnen en constateer dat de kozijnen een likje verf kunnen gebruiken. Eerder die dag ben ik gebeld door iemand van Radio1 of ik in de uitzending wat wil vertellen over bevolkingskrimp in de Achterhoek. Dat zou dan wel ergens ter plekke moeten, maar waar? Baak, zei ik. Zo komt het dat ik even na vier uur midden in Baak, met op de achtergrond de kolossale kathedraal, live op de radio vertel over mijn dorp. Hier voetbalde ik, ging ik naar school en naar de kerk. Ik leg uit dat ik in een klas zat met 23 leerlingen. En dat veertig jaar later in 2011 maar vier kinderen in Baak zijn geboren: drie meisjes en één jongen. Reden voor de voetbalclub - de trots van het dorp - subiet te fuseren met Steenderen, in mijn tijd de aartsrivaal. In de gelagkamer leunt de radioploeg tegen het biljart. Aan de bar zitten vijf of zes gepensioneerde mannen, op gepaste afstand van elkaar. Eén ervan herken ik. Herman, een van de beste klaverjassers die ik ooit heb gekend en de voormalige aanvoerder van ons eerste. Hij voetbalde altijd met een bandage om zijn knie. Herman herkent mij. Ik schud hem de hand en loop dan naar de radioploeg. Uit wat de redacteur van het Hilversumse gezelschap zegt, begrijp ik dat ze al een kort onderhoud met Herman hebben gehad. Ik hoor dat ik daarbij even ter sprake ben gekomen. Een goede voetballer, had Herman gezegd.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek