Volledig scherm
© ANP XTRA

Patiëntenstop bij GGNet voor verzekerden Zilveren Kruis, Interpolis en FBTO

GGNet, een grote instelling voor geestelijke gezondheidszorg in een deel van Gelderland, neemt de rest van het jaar geen nieuwe patiënten aan die zijn verzekerd bij Zilveren Kruis. Er geldt wel een aantal uitzonderingen op die patiëntenstop. Het is mogelijk dat later ook klanten van andere verzekeraars met een stop te maken krijgen.

GGNet stelt hiertoe ‘genoodzaakt’ te zijn omdat het budget van Zilveren Kruis voor deze zorg op is. Zorgverzekeraars maken voor elk jaar afspraken met zorgaanbieders; ze kopen voor een bepaald bedrag vooraf zorg in. Voor dit jaar heeft Zilveren Kruis volgens GGNet te krap ingekocht. Daarnaast zijn de kosten voor intensieve behandelingen gestegen.

De stop geldt ook voor klanten van een van de volgende Zilveren Kruis-merken: Interpolis, Avero Achmea, Prolife, FBTO, De Friesland, Ziezo, One Underwriting Health. GGNet sluit niet uit dat dit kalenderjaar zo'n situatie ontstaat voor nog meer verzekeraars. 

Crisis

Mensen bij wie sprake is van een echte crisis, of die gedwongen opgenomen moeten worden, neemt GGNet nog wel aan. Dat geldt ook voor jeugd (tot 18 jaar) en patiënten voor de zogenoemde Bas basis GGZ (lichte tot matig ernstige psychische klachten). Mensen die wel met de patiëntenstop te maken krijgen, verwijst GGNet naar de zorgbemiddelingsafdeling van hun verzekeraar.

Met dit schema probeert GGNet duidelijk te maken voor die de patiëntenstop van toepassing is.
Volledig scherm
Met dit schema probeert GGNet duidelijk te maken voor die de patiëntenstop van toepassing is. © GGNet

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek