Volledig scherm
© ANP

Personeel Buha behoudt salaris na verzelfstandiging

DOETINCHEM - De 110 medewerkers van Buha (Beheer, uitvoering, handhaving, afval en accommodaties) in Doetinchem behouden na 1 januari 2017 hun huidige salaris.

De afdeling van de gemeente Doetinchem gaat vanaf die datum verder als zelfstandig bedrijf onder de naam Buha bv. „Het loonzakje voor de medewerkers blijft gelijk”, zegt wethouder Peter Drenth. „Mocht, omdat de werknemers onder een andere CAO gaan vallen, onverhoopt het salaris dalen dan wordt dat gelijk getrokken door de gemeente Doetinchem.”

In eerste instantie worden de medewerkers gedetacheerd bij het nieuwe bedrijf. Dit duurt maximaal drie jaar, waarna ze definitief over gaan. „Medewerkers die zestig jaar of ouder blijven wel gewoon in dienst van de gemeente”, zegt Drenth.

Vrees
Aanvankelijk bestond de vrees dat werknemers erbij in zouden schieten. Nu vallen de medewerkers nog onder de CAO van de gemeente Doetinchem, maar na de overgang onder de arbeidsovereenkomst Afval en Milieu.

De verzelfstandiging van Buha moet er toe leiden dat er slagvaardiger en efficiënter kan worden gewerkt. Eerder is berekend dat dit een besparing moet opleveren die in vier jaar oploopt van 30.000 euro naar 662.000 euro.

Aandeelhouder
De gemeente Doetinchem wordt de enige aandeelhouder van Buha bv. Een zelfde constructie paste de gemeente toe bij de verzelfstandiging van zwembad Rozengaarde. Sindsdien trekt het zwembad, volgens een woordvoerder van de gemeente, meer bezoekers.

Door het afstoten van Buha daalt het aantal werknemers van de gemeente Doetinchem met ongeveer een kwart.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek