Volledig scherm
Overleg tussen de politie en de EOD na de plofkraak in Doetinchem. © Theo Kock

Politie onderzoekt verband tussen opblazen pin Doetinchem en opgepakte plofkraakcriminelen

videoDOETINCHEM - De politie onderzoekt een mogelijk verband tussen de plofkraak op de geldautomaat van de ABN Amro aan de Houtsmastraat in Doetinchem, donderdagavond laat, en de twee groepen plofkraakcriminelen die een dag later zijn opgepakt langs de A12 in Duiven en in Duitsland.

Dit laat de politie weten. De plofkraak in Doetinchem was donderdag even na 23.00 uur, een dag later werden bij tankstation Oudbroeken langs de snelweg bij Duiven drie mannen opgepakt op verdenking van het voorbereiden van een plofkraak. In hun auto lagen een gasfles en andere spullen om een pinmachine op te kunnen blazen. De mannen komen uit Utrecht en omgeving.

Ook in Duitsland werden vrijdagmorgen vroeg vier mannen uit Utrecht en omgeving gearresteerd op verdenking van een serie plofkraken. Zij werden op heterdaad betrapt, toen zij automaten in een bankfiliaal in het Ruhrgebied wilden opblazen.

Overeenkomsten

Volledig scherm
De auto van de plofkrakers bij het tankstation in Duiven. © Politie

Of de plofkrakers in Doetinchem ook uit Utrecht of nabije omgeving komen, is niet bekend. Wel zijn er overeenkomsten: volgens getuigen hebben zij een gasfles gebruikt om de automaat op te blazen, net zoals de in Duiven opgepakte verdachten bij zich hadden. Ook reden zij na de kraak weg op een scooter, net zoals de plofkrakers in Duitsland van plan waren. De vluchtscooter die in Doetinchem is gebruikt is nog niet teruggevonden.

Wel zijn er ‘aardig wat’ tips gegeven over de plofkraak in Doetinchem. Of er bruikbare informatie tussen zit moet volgens de politie nog blijken. De recherche is verder nog druk bezig met het bekijken van verzamelde beelden, op zoek naar aanwijzingen over de daders en hun vluchtroute.

Hoe de geldmachine tot ontploffing is gebracht blijft onduidelijk. Zo weet de politie nog niet met welke explosieven de automaat is opgeblazen. Ook over de aard van de tweede lading explosief materiaal die door de EOD is veiliggesteld, kan nog niets worden gezegd.

Mensen met informatie of tips kunnen deze nog altijd doorgeven aan de politie op 0900-8844.

Lees alles over de plofkraak in ons dossier.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek