De politie voert al maanden actie voor een betere cao.
Volledig scherm
De politie voert al maanden actie voor een betere cao. © anp

Politie verscheurt voor 1,5 miljoen aan boetes in Oost-Nederland

DOETINCHEM/ TIEL - De politie in Oost-Nederland heeft de afgelopen weken al voor bijna 1,5 miljoen aan verkeersboetes verscheurd. Het gaat hierbij om kleine overtredingen zoals fietsen zonder licht of een paar kilometer te hard rijden.

Het ter plekke seponeren van de bekeuringen heeft te maken met de cao-acties die agenten in heel Nederland al maanden houden.

,,Dit bedrag bevat alleen maar de boetes van de verkeerspolitie, de bekeuringen die collega’s op straat geven zijn hierbij nog niet opgeteld’’, zegt Wilfried Bossink, cao-woordvoerder van de politie Oost-Nederland. Hij weet niet hoe hoog dat laatste bedrag precies is, maar volgens hem gaat het in ieder geval om een paar ton.

Zolang er nog geen nieuwe cao ligt blijven agenten boetes seponeren. Dat is overigens geen vrijbrief om vogelvrij te racen of helemaal los te gaan op straat, zegt Bossink. ,,Zware en excessieve overtredingen worden gewoon beboet, want ondanks deze acties blijft veiligheid altijd voorop staan.’’

Cao-acties

De oude collectieve arbeidsovereenkomst voor de politie liep 31 december vorig jaar af en er is nog geen nieuwe. Sindsdien zijn er cao-acties, waarmee agenten een oplossing voor het cao-conflict hopen te forceren.

Die acties breiden zich de laatste weken uit en worden ook heftiger. Zo hebben de politiebonden voor volgend weekend aangekondigd dat er geen agenten zijn bij evenementen en voetbalwedstrijden. Welke gevolgen dat heeft voor onder meer het Fruitcorso in Tiel, de thuiswedstrijden van De Graafschap in Doetinchem en NEC in Nijmegen en de uitwedstrijd van Vitesse in Zwolle, is nog niet helemaal duidelijk.

De politie Oost-Nederland werkt in de provincies Gelderland en Overijssel, de eenheid is de grootste van Nederland.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek