De zes getypte velletjes vertellen het verhaal van de ontsnapping van verzetsheld Edzard Bosch van Rosenthal in de nacht van 1 op 2 februari 1945.
Volledig scherm
PREMIUM
De zes getypte velletjes vertellen het verhaal van de ontsnapping van verzetsheld Edzard Bosch van Rosenthal in de nacht van 1 op 2 februari 1945. © dg

Psalmen zingend op transport naar de hel van Neuengamme, een ooggetuigenverslag

Longread Op 1 februari 1945 vertrok het allerlaatste gevangentransport vanuit gevangenis de Kruisberg in Doetinchem naar Duitsland. Op het station in Doetinchem stonden drie goederenwagons klaar voor de bijna honderd gevangen. Op weg naar kamp Neuengamme bij Hamburg om precies te zijn. Een horrorplek, waar dood en verderf heerste. Het complete verslag van de ontsnapping uit de rijdende trein in de nacht van 1 op 2 februari, geschreven door Edzard Bosch van Rosenthal.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek