Volledig scherm
Gezicht op het Haringvliet over Middelharnis en Sommelsdijk © dg

PvdA stelt vragen over verdwenen schilderij in Doetinchem

'Wat is de monetaire waarde van het schilderij?' Dat vraagt de PvdA-fractie aan het college van de gemeente Doetinchem na enkele publicaties van De Gelderlander waaruit het beeld ontstaat dat het schilderij van Marius Richters (1878-1955) zoek is.

De PvdA vraagt ook: 'Kan de portefeuillehouder uitleggen hoe het kan dat dit schilderij zoek is geraakt?'

Het schilderij waar het om gaat is Gezicht over het Haringvliet op Middelharnis en Sommelsedijk. Het kunstwerk is in 1954 door de Zuid-Hollandse dorpen geschonken aan Doetinchem. Dit uit dank voor de inzet van Doetinchem na de Watersnoodramp in 1953 aan beide dorpen. Het schilderij van Richters hing aanvankelijk op een wethouderskamer op het stadhuis.

Zorgen

Het kwam in het nieuws omdat journaliste Adriënne Huizer een boek wil schrijven over de band tussen Doetinchem en de beide dorpen. Eind februari liet de gemeente weten op een vraag van deze krant dat het schilderij is opgeslagen bij verhuizer Van Dam, maar die zegt dat het in 2011 is opgehaald door de gemeente. Sindsdien is de gemeente Doetinchem op zoek naar het schilderij.

De PvdA maakt zich zorgen over het imago dat van Doetinchem ontstaat als van een gemeente die slecht omgaat met eigendommen: 'Moeten wij aan burgers niet juist het goede voorbeeld geven?'

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek