Volledig scherm
Een pinbox van de Rabobank. © Carlo ter Ellen DTCT

Rabobank leert van plofkraken: pinboxen in Zelhem, Steenderen en Doetinchem

DOETINCHEM - De plofkraak van donderdagavond in Doetinchem zorgde voor een ravage. Bij een eventuele toekomstige plofkraak in Zelhem, Steenderen en de Doetinchemse wijk De Huet zal de impact minder zijn. Hier staan sinds kort pinboxen van de Rabobank in een open ruimte.

Ze zijn het antwoord op de plofkraakgolf in de regio van twee jaar geleden. ,,Toen hebben we gezegd: we nemen maatregelen om zo in ieder geval de schade voor mensen weg te nemen", zegt Margo van Wijgerden, woordvoerster van Rabobank.

Sindsdien verwijderde de bank pinautomaten die in de buurt zaten van appartementen of woningen. Nieuwe pinboxen werden geplaatst op parkeerplaatsen, pleinen of achter gebouwen.

,,Natuurlijk, ook deze boxen kunnen opgeblazen worden en de beplating kan in de rondte vliegen. Maar de impact op mensen is dan minder groot", stelt Van Wijgerden, die nog maar eens aangeeft dat het ‘vrij zinloos’ is om een plofkraak te plegen. ,,De pinbox zelf is niet zozeer plofkraakproof, maar je kunt niet bij het geld. De box is supergoed beveiligd, maar dat zal ook voor andere pinautomaten gelden.”

‘Niet zo mooi’

Voordeel van de pinboxen is dat ze makkelijk te bouwen zijn en zo ergens neergezet kunnen worden. Over het nadeel hoeft Van Wijgerden ook niet lang na te denken: ,,Ze zijn misschien niet zo mooi. Lang niet alle gemeenten ontvangen ze met open armen.”

Winkelcentrum De Bongerd in Doetinchem werd in augustus 2017 opgeschrikt door een plofkraak. Rabobank besloot uiteindelijk om de getroffen pinautomaat niet één op één te vervangen. Sinds kort staat er vlakbij het winkelcentrum een pinbox. In Steenderen werd begin 2018 de vaste pinautomaat weggehaald, maar sinds enkele maanden kunnen inwoners geld halen bij de pinbox naast seniorencomplex De Bongerd. 

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek