Ravage in Doetinchem na plofkraak, kluis bleef onbeschadigd

UpdateDOETINCHEM - Bij winkelcentrum de Bongerd in Doetinchem is woensdagmorgen rond 03.00 uur een plofkraak gepleegd. Hoewel de ravage groot is, is de kluis volgens de politie onbeschadigd gebleven. Bij de plofkraak raakte niemand gewond.

Konijnen en cavia's

Volledig scherm
Een aantal dieren is bij de kapper ondergebracht. © DG

In totaal zijn er twee explosies gehoord. De ontploffingen hebben naast de pinautomaat ook een zijgevel van dierenspeciaalzaak De Huet in puin gelegd. Kort na de plofkraak hebben getuigen twee mensen zien wegvluchten op een scooter. Ook zou er een auto zijn weggereden. Of deze betrokken was bij de plofkraak, is nog niet duidelijk.

Een deel van de dieren uit de winkel heeft tijdelijk onderdak gekregen bij de kapper, iets verderop. De schade aan de gevel van de dierenspeciaalzaak is groot. Agenten laten weten dat de dieren in de winkel het naar omstandigheden goed maken.

Explosieven

Welke methode de plofkrakers dit keer hebben gebruikt, wil de politie geen uitspraken over doen. Wel is duidelijk dat er twee ontploffingen zijn gehoord. Dit doet vermoeden dat er, net als in Duiven, gebruik is gemaakt van explosieven. Bij een gasexplosie is er normaliter sprake van slechts één knal. Bij deze methode laten de daders een explosief gas – meestal acetyleen – , in de pinautomaat lopen. Als er voldoende gas in de automaat zit, wordt het aangestoken. Hierdoor knalt het apparaat van binnen uit, open.

Veel pinautomaten zijn ondertussen extra beveiligd tegen dit soort gasexplosies. Zo zitten er sensors in die een alarm laten afgaan als er gas wordt gedetecteerd. Of deze bewuste machine ook over deze sensoren beschikte, is niet bekend.

Gevaar

Explosieven omzeilen dit soort maatregelen. Maar, bij deze methode is de pinautomaat alleen vanaf de buitenkant aan te vallen. Daarnaast is deze methode erg gevaarlijk voor de daders zelf. „Vaak zien we dat de gebruikte explosieven erg instabiel zijn. Bedenk daarbij dat de dieven heel gehaast te werk gaan en het is wachten tot het een keer misgaat”, liet majoor Fred de Vries van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie bij een eerdere plofkraak weten.

Afgezet

Vanwege het onderzoek is het winkelcentrum voorlopig deels afgesloten. Getuigen die iets gezien hebben van de plofkraak, wordt gevraagd zich bij de politie te melden. Hoe lang het onderzoek en de afsluiting gaat duren, is niet bekend.

Volledig scherm
Foto: Theo Kock © DE GELDERLANDER
Volledig scherm
Foto: Theo Kock © DE GELDERLANDER
Volledig scherm
De ravage is groot na de plofkraak in Doetinchem. © News United / 112 Achterhoek
Volledig scherm
De schade in de dierenspeciaalzaak is groot. Foto: Theo Kock © DE GELDERLANDER

Net open

De Rabobank maakte onlangs nog bekend bijna alle pinautomaten, die eerder werden gesloten in verband de reeks van plofkraken in de Achterhoek, weer te openen. 

Volledig scherm
De schade is groot na de plofkraak, of de daders iets hebben buitgemaakt is nog niet duidelijk. © News United / 112 Achterhoek-nieuws
  1. Veel vertraging op N316 in juni: weg naar Zeddam dicht, bij Keijenborg maar één rijstrook open
    PREMIUM

    Veel vertraging op N316 in juni: weg naar Zeddam dicht, bij Keijenborg maar één rijstrook open

    ZEDDAM/ KEIJENBORG - Automobilisten op de provinciale weg N316 van en naar Doetinchem hebben in juni last van werkzaamheden op twee delen van de weg. Het stuk tussen Doetinchem en Zeddam wordt tussen 3 en 14 juni afgesloten voor het het verkeer. De weg wordt opnieuw geasfalteerd, de rotonde bij Zeddam wordt vernieuwd, er wordt gewerkt aan bushaltes en in de berm worden betonstroken aangelegd.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek