Volledig scherm
Reizigers in de Achterhoek kunnen maandag gewoon blijven reizen met trein en bus. © Koen Suyk

Reiziger wacht chaos bij staking streekvervoerders

updateDOETINCHEM/ WAGENINGEN -  De Arriva-trein rijdt vanaf maandag wel van Winterswijk naar Arnhem, Breng doet dat  vanaf Doetinchem naar Arnhem (naar verwachting) niet. Keolis (Veluwe en Noord-Achterhoek) houdt de bussen in de remise, Breng (Arnhem-Nijmegen) waarschijnlijk ook, net als Syntus in Ede. De Arriva-bussen rijden wèl, ook in Rivierenland. Kortom: de reiziger wacht een chaos.  

Reizigers in de Achterhoek kunnen vanaf maandag nog gewoon met het openbaar vervoer reizen. Buschauffeurs en treinmachinisten van vervoerder Arriva vallen namelijk onder een andere cao en doen daarom niet mee aan de landelijke staking.

Vakbond FNV heeft die staking – voor onbepaalde tijd – vanmorgen aangekondigd. De bond en werkgevers  zijn niet tot overeenstemming gekomen over een nieuwe cao Openbaar Vervoer (OV). Deze geldt voor de meeste werknemers in het streekvervoer, het gaat om zo'n 12.000 mensen.

Maar het grootste deel van de werknemers van Arriva valt onder de cao Multimodaal en daarom staken zij niet. Over die cao is inmiddels een akkoord tussen bonden en werkgevers. Deze overeenkomst geldt voor 1.000 werknemers, zij krijgen onder meer loonsverhoging en er zijn afspraken gemaakt over vermindering van de werkdruk.

Rivierenland en Maaslijn

Behalve in de Achterhoek verzorgt Arriva verder het ov in Rivierenland. Ook daar staken de meeste personeelsleden maandag niet. Studentenstad Wageningen is vanaf dan met het openbaar vervoer alleen bereikbaar met de bussen van Arriva. Die rijden vanuit Tiel via Rhenen naar Wageningen.

Wel gestaakt wordt er door de Arriva-machinisten van de Maaslijn, de treinverbinding tussen Nijmegen en Roermond via Boxmeer. Zij vallen weer wel onder de cao OV, net zoals chauffeurs en machinisten van Breng. De staking heeft daarmee onder meer gevolgen voor de Breng-trein op de lijn Arnhem - Winterswijk, buslijn 27 tussen Doetinchem en Arnhem en al het openbaar vervoer in de regio Arnhem-Nijmegen.

Reactie Breng

Quote

Tussen nu en volgende week maandag kan nog veel gebeuren.

Gjalt Rameijer, woordvoerder Breng

Vervoerder Breng weet nog niet precies wat de aangekondigde staking betekent voor het streekvervoer in de regio Arnhem-Nijmegen. ,,Het enige dat wij hebben gehoord is dat er is aangekondigd om vanaf maandag weer te staken’’, zegt woordvoerder Gjalt Rameijer. ,,Wanneer inderdaad wordt gestaakt, proberen wij het vervoer zo goed mogelijk te regelen met chauffeurs die wel willen rijden. Meer duidelijkheid is er nog niet en tussen nu en volgende week maandag kan nog veel gebeuren.’’

De woordvoerder doelt daarmee op de onderhandelingen die belangenorganisatie Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) snel zou willen starten met de vakbonden.

Wel gestaakt wordt er bij de vervoerders Syntus, Connexxion, Keolis, Hermes, Qbuzz en Breng. De staking is een vervolg op eerdere acties en is nu voor onbepaalde tijd, aldus FNV.

Volledig scherm
Bussen van Arriva op het station in Doetinchem. © Jan Ruland van den Brink
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek