Remco Veldhuis.
Volledig scherm
Remco Veldhuis. © Leo Veger

Remco Veldhuis verrast met gedurfde voorstelling

Voor Kritisch Bekeken gaan lezer/recensenten naar een voorstelling elders, voor die in onze regio te zien is. Jan Elgershuizen uit Winterswijk ging naar cabaretier Remco Veldhuis. Gezien op vrijdag 13 januari in theater Orpheus te Apeldoorn. Nog te zien op zaterdag 4 februari in Amphion, Doetinchem.

Remco Veldhuis heeft voor een jaartje de samenwerking met Richard Kemper op een laag pitje gezet. Dit gaf hem de mogelijkheid om in twee maanden het meest verkochte boek van de wereld, de Bijbel, grondig door te spitten. Het bloed kroop vervolgens waar het niet gaan kan. De zoektocht resulteerde in een indrukwekkende theatervoorstelling.

In Lang verhaal kort geeft Veldhuis zich exact honderd minuten de tijd om zijn gehoor van zijn bevindingen op de hoogte te brengen. Ga er maar aan staan!

Razend tempo
Op het podium liggen 66 witte mappen. Met behulp van bijbeldeskundige Maarten van Voornveld heeft hij voor ieder bijbelboek er één aangelegd. In een razend tempo, helaas gaat dit soms ten koste van de verstaanbaarheid, bespreekt hij die allemaal. Niet droog of saai, maar op een kritische, humoristische manier verbindt Remco Veldhuis de mooiste en verschrikkelijkste bijbelverhalen met de hedendaagse tijd. Zo maakt hij voortdurend duidelijk: De geschiedenis herhaalt zich!

Religieloze generatie
Gedurende de voorstelling worden stukje voor stukje de persoonlijke motieven van Veldhuis om het boek der boeken ter hand te nemen duidelijk. Hij voelt zichzelf een exponent van een religieloze generatie. Dit in tegenstelling tot zijn ouders. Maar waarom mocht hij als kind nooit van zijn vader bij de winkel Bijbel-In naar binnen? Op een ontroerende, maar ook schurende manier vertelt hij wat het geloof bij zijn ouders teweeg heeft gebracht.

Onder zonden
In het proces om de zingeving van het leven te ontdekken, is Veldhuis herhaaldelijk zichzelf tegen gekomen. Het stelt hem in staat om vol passie de verhalen van de verloren zoon en 'wie zonder zonden is' te behandelen. Tijdens het geven van deze levenslessen onderhoudt hij als een goed docent een levendig contact met zijn toehoorders.

Precies binnen de gestelde tijd sluit hij af door op een uiterst originele en indringende wijze de Bijbel kernachtig samen te vatten.

Trailer van Lang verhaal kort door Remco Veldhuis NU IN HET THEATER t/m 25 MAART 2017 Altijd al eens iets willen vinden van die net zo vaak opgehemelde als vervloekte bijbel, maar er nooit aan toegekomen ‘m te lezen? Geen idee waar je de tijd en het geduld vandaan moet halen? Altijd als een berg opgezien tegen die 1744 bladzijden vol kleine lettertjes? Ja? Remco Veldhuis ook! En omdat hij het een theaterseizoen rustig aan doet met Kemper, vond hij het tijd om ‘m nou eindelijk eens te lezen. Maar ja, als een cabaretier ergens z’n tanden in zet kun je er donder op zeggen dat er een voorstelling van komt... Veldhuis brengt een ‘ongeautoriseerde’ samenvatting in 100 minuten en vliegt op eigen, komische wijze langs de hoogte- en dieptepunten. Een razende rondleiding ver van de gebaande paden, door een ‘gids’ die net zo twijfelt over de inhoud als jij. Terwijl de klok onverbiddelijk doortikt komt hij de mooiste maar ook de meest verschrikkelijke verhalen tegen. En uiteindelijk zichzelf… Ok, na ‘Lang verhaal kort’ heb je de bijbel weliswaar nog steeds niet gelezen, maar je kan ieder geval wel zeggen: “Ik heb wél de voorstelling gezien!” Voor het script en de regie tekende Emmy-winnaar (‘Alles Mag’- 2015) én bijbelkenner Maarten van Voornveld en leverde Remco Veldhuis zelf de komische en persoonlijke invalshoek.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek