Volledig scherm
PREMIUM
Brand op Kleintjeskamp. Het publiek heeft vooral oog voor de fotograaf. © Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, Hugo Jaartsveld

Rob Lureman duikt in de geschiedenis van de wijk Kleintjeskamp: De mensen staan achter elkaar bij feestjes, ziektes en sterfgevallen

DOETINCHEM - De Doetinchemse volksbuurt Kleintjeskamp wordt uitgebreid belicht in de jongste uitgave van De Kronyck. ‘De kleurrijke wijk met af en toe een incidentje’, zo staat de buurt omschreven in aflevering 1 van het verhaal. Want ja, er volgt een aflevering 2. 

Waar komt de naam Kleintjeskamp vandaan? Dat is een kwestie waar Rob Lureman, de oud-journalist van De Gelderlander die zich een paar maanden heeft ondergedompeld in de geschiedenis van de wijk, het hoofd over heeft gebroken. Lureman (74) heeft het geheim niet ontrafeld, maar is er wel zeker van dat het geen verwijzing is naar het woonwagenkamp.

Als in 1922 de eerste bouwplannen ontstaan, wordt de naam ‘tuinwijk Kleintjeskamp’ voor het eerst genoemd door een architect. ‘De woonwagenbewoners (de kampers) vestigden zich er pas veel later', schrijft Lureman. 

Overigens is Kleintjeskamp - oorspronkelijk een zestigtal woningen - tot op de dag van vandaag niet de officiële naam van de wijk en op geen landkaart te vinden. Wel IJkenberg, maar dat is eigenlijk de naam van de aangrenzende wijk met honderd woningen die stonden op en rond de tegenwoordig kale IJkenbult. Deze huizen werden in de jaren zeventig afgebroken. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek