Volledig scherm
PREMIUM
Brand op Kleintjeskamp. Het publiek heeft vooral oog voor de fotograaf. © Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, Hugo Jaartsveld

Rob Lureman duikt in de geschiedenis van de wijk Kleintjeskamp: De mensen staan achter elkaar bij feestjes, ziektes en sterfgevallen

DOETINCHEM - De Doetinchemse volksbuurt Kleintjeskamp wordt uitgebreid belicht in de jongste uitgave van De Kronyck. ‘De kleurrijke wijk met af en toe een incidentje’, zo staat de buurt omschreven in aflevering 1 van het verhaal. Want ja, er volgt een aflevering 2. 

Waar komt de naam Kleintjeskamp vandaan? Dat is een kwestie waar Rob Lureman, de oud-journalist van De Gelderlander die zich een paar maanden heeft ondergedompeld in de geschiedenis van de wijk, het hoofd over heeft gebroken. Lureman (74) heeft het geheim niet ontrafeld, maar is er wel zeker van dat het geen verwijzing is naar het woonwagenkamp.

Als in 1922 de eerste bouwplannen ontstaan, wordt de naam ‘tuinwijk Kleintjeskamp’ voor het eerst genoemd door een architect. ‘De woonwagenbewoners (de kampers) vestigden zich er pas veel later', schrijft Lureman. 

Overigens is Kleintjeskamp - oorspronkelijk een zestigtal woningen - tot op de dag van vandaag niet de officiële naam van de wijk en op geen landkaart te vinden. Wel IJkenberg, maar dat is eigenlijk de naam van de aangrenzende wijk met honderd woningen die stonden op en rond de tegenwoordig kale IJkenbult. Deze huizen werden in de jaren zeventig afgebroken. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Harde kern Ajax-fans massaal naar Doetinchem om kampioensfeest te vieren, met of zonder wedstrijdkaartje

    Harde kern Ajax-fans massaal naar Doetinchem om kampioens­feest te vieren, met of zonder wedstrijd­kaartje

    Doetinchem moet zich op gaan maken voor een Amsterdamse invasie, als het aan de F-Side ligt, de harde kern van Ajax-supporters. Zij willen daar hun eventuele kampioenschap vieren, ook al hebben ze geen kaartje voor de wedstrijd. Ze vinden dat ze te weinig kaarten krijgen voor de uitwedstrijd tegen De Graafschap en zijn boos dat de wedstrijd is verplaatst. Drie jaar geleden kwamen Ajax-supporters ook hun kampioenschap ‘vieren’, dat ging toen helemaal mis.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek