Robby Welling en Elise Welling-Van der Eerden  van Stadscafé Simons.
Volledig scherm
Robby Welling en Elise Welling-Van der Eerden van Stadscafé Simons. © theo kock persfotografie

Robby en Elise zetten loterij Stadscafé Simons binnen 24 uur op poten: ‘Iedereen wil helpen’

DOETINCHEM - Bij de pakken neer gaan zitten? Dát zijn Robbie Welling en zijn vrouw Elise Welling-Van der Eerden in ieder geval niet van plan. Het echtpaar is eigenaar van het Doetinchemse Stadscafé Simons, dat noodgedwongen dichtblijft, maar nu heeft het stel een loterij in het leven geroepen.

En dat lijkt een schot in de roos: tientallen sponsors werken mee en er zijn al honderden loten verkocht.  ,,Veel horecagelegenheden zijn aan de slag gegaan met bezorgen en afhalen, maar nadat de maatregelen verscherpt zijn wilden we dat niet meer. We willen onze medewerkers niet in de gevaar brengen”, zegt Robbie Welling. Hij is nu zes jaar eigenaar van Stadscafé Simons aan het Simonsplein met 45 man personeel in dienst.

Brainstorm

,,Toen de geldkraan helemaal dicht ging ben ik met mijn vrouw gaan brainstormen. We waren al een eindje op weg met de cadeaubonnen. Maar hoe creëer je betrokkenheid, en een ludieke actie waar we zelf ook iets aan hebben?”

Het werd een loterij. Sponsors reageerden direct enthousiast tijdens een belronde. Binnen 24 uur was het geregeld. De hoofdprijs: een feestavond in Simons voor dertig man. En er zijn nog tientallen andere prijzen te winnen: van een gesigneerde voetbal van De Graafschap tot een bierpakket en tickets voor Huntenpop. ,,Er belde zelfs een aantal sponsors spontaan op, die ook iets leuks wilden bieden. We verloten bijvoorbeeld ook een ritje in een cabrio.”

Blijven strijden

Positief blijven is belangrijk tijdens de coronacrisis, weet Welling.  ,,In het begin hadden we wel slapeloze nachten, het komt allemaal rauw op je dak”, zegt hij. ,,Maar dan ga je toch relativeren, probeer je overal wat vandaan te sprokkelen. We moeten samen de schouders eronder zetten. Ik kan wel bij de pakken neer gaan zitten, maar dat heeft geen zin. We blijven strijden!”

De grote trekking is op maandag 6 april. ,,Dat gebeurt in een live video op onze social media-kanalen”, zegt Welling. Binnen een paar dagen zijn al honderden loten verkocht. Een prominent persoon moet de trekking doen, als het aan Welling ligt. ,,De burgemeester ziet het wel zitten, liet hij al weten.” 

Loten zijn voor 5 euro per stuk te koop op stadscafesimons.nl. Andere horeca-ondernemers proberen het hoofd boven water te houden met de verkoop van cadeaubonnen, zoals Oerkroeg Schiller in Aalten, restaurant Jaimy's in Zelhem en  eetcafé Jansen&Jansen in Hengelo.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek