Eén van de twee doosjes Playmobil die te koop waren bij de Kruidvat.
Volledig scherm
Eén van de twee doosjes Playmobil die te koop waren bij de Kruidvat. © Playmobil

Run op controversiële Zwarte Pieten Playmobil

UpdateDOETINCHEM/ ARNHEM - Er is een ware run ontstaan op Playmobil met Sinterklaas en Zwarte Pieten. De doosjes, die voor 7,99 euro verkrijgbaar waren bij Kruidvat en Trekpleister, raakten vrijwel overal direct uitverkocht.

,,Binnen vijf minuten was alles weg’’, zegt een medewerkster van Trekpleister in Beuningen. ,,Mensen stonden echt voor de deur te wachten tot we opengingen.’’ Bij de Arnhemse en Doetinchemse filialen van Kruidvat ging het ook hard. Medewerkers van beide winkels laten weten dat alle doosjes op de eerste dag over de toonbanken zijn gevlogen.

Het speelgoed was niet alleen populair in Gelderland. Volgens een woordvoerder van moederbedrijf A.S. Watson zijn de doosjes met Sint en Zwarte Piet vrijwel nergens meer te krijgen. ,,Het zou kunnen dat er hier en daar nog wat ligt, maar ook online zijn we volledig uitverkocht.’’

Traditionele Zwarte Piet

Playmobil was eigenlijk al in 2014 gestopt met het maken van Zwarte Piet-poppetjes. Het bedrijf besloot echter, ondanks alle ophef, in 2018 weer een lichting te produceren met daarin de ‘traditionele’ Zwarte Piet. Inclusief dikke rode lippen en gouden oorbellen.

De speelgoedfabrikant laat weten dat het vorig jaar uitsluitend op klantverzoek geproduceerd heeft. ,,Deze poppetjes zijn ook niet in het algemene assortiment terechtgekomen’’, zegt een woordvoerder.

Discussie

Waarom Kruidvat en Trekpleister hebben besloten om de controversiële poppetjes opnieuw aan te bieden is niet helemaal bekend. Hoewel moederbedrijf A.S. Watson zegt zich bewust te zijn van de maatschappelijke discussie, blijven ze een echt antwoord verschuldigd.

De woordvoerder spreekt van een laatste lichting die ‘gewoon verkocht’ moest worden. ,,Daarnaast kunnen klanten zelf kiezen of ze poppetjes kopen of niet.’’ Ze voegt hieraan toe dat op ook echt op is. Er komt geen nieuwe voorraad bij. Hoeveel doosjes er in totaal verkocht zijn wil het bedrijf niet kwijt.

Geen nieuwe collectie

Playmobil laat in een reactie weten dat het inderdaad gaat om een productie van 2018. Dit jaar zijn er helemaal geen Sinterklaas-gerelateerde poppetjes op de markt gekomen. Of de goedheiligman en zijn pieten volgend jaar hun rentree maken in het assortiment van Playmobil is nog niet bekend. Een woordvoerder van de speelgoedfabrikant zegt nog niets te kunnen zeggen over de collectie van eind 2020.

Marktplaats

Inmiddels staat Marktplaats vol met Zwarte Pieten Playmobil. De doosjes worden veelal aangeboden voor prijzen tussen de 15 en 30 euro, afhankelijk van de modelnummers.

,,Mensen kunnen het ook zien als collectors item’’, aldus A.S. Watson. ,,Maar ik denk dat het ook gewoon gekocht wordt als schoencadeau’’, zegt een medewerker Kruidvat Doetinchem.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek