Volledig scherm
De Topsporthal SAZA is regelmatig het decor van topsportwedstrijden, zoals hier bij de vrouwenvolleybalinterland tussen Nederland en België. © theo kock

SAZA loopt weg bij gesprekken over sportbedrijf in Doetinchem

DOETINCHEM - Er is een kink in de kabel gekomen bij het realiseren van een sportbedrijf in Doetinchem. De gemeente wil een sportbedrijf inrichten dat het sportbeleid in de gemeente moet gaan uitvoeren. Daarin moeten zwembad Rozengaarde in SkyZone, Buha, Sportservice Doetinchem en SAZA Topsporthal komen. De laatste partij is begin deze maand weggelopen bij een vergadering tussen deze partijen en de kwartiermaker.

Quote

Zij vindt dat wij de hakken in het zand zetten. Wij vinden dat we genegeerd worden.

Dick Chargois, Voorzitter van SAZA

Er ontstond dusdanige irritatie over en weer tussen deze kwartiermaker, ingehuurd door de gemeente om het sportbedrijf te realiseren, dat de bestuursleden van de SAZA Topsporthal opstapten tijdens de vergadering. ,,Een van onze bestuursleden wilde zijn zegje doen over de gang van zaken, maar hem werd het woord ontnomen door de kwartiermaker”, zegt Dick Chargois, voorzitter van SAZA. ,,Toen zijn we opgestapt.”

Het gaat niet van een leien dakje

Chargois stoort zich eraan dat de kwartiermaker haar wil door wil drukken. ,,Wij zijn niet tegen een sportbedrijf”, zegt hij. ,,Maar het gaat hier om drie partijen die subsidie krijgen en een partij - wij - die commercieel zijn. Dan werkt zo’n topdown-benadering van de kwartiermaker niet. Zij vindt dat wij de hakken in het zand zetten. Wij vinden dat we genegeerd worden.”

Tijdens een informatieve raadsvergadering in maart werd al duidelijk dat de realisatie van een sportbedrijf niet van een leien dakje gaat. Dat constateerde destijds ook wethouder Rens Steintjes. ,,Maar we geven niet op”, zegt Steintjes. ,,We hebben inmiddels contact gelegd met SAZA, er komt weer een gesprek. We zitten dus weer om tafel.”

Maar nog niet met de kwartiermaker. Doel is eind dit jaar het sportbedrijf te hebben staan. ,,Dit helpt daarbij niet”, zegt Steintjes. ,,Maar ik zie dit als een hobbel in het proces.”

Zwarte cijfers

De topsporthal is een particulier initiatief, onder meer opgezet door Chargois. De hal - die de plaats innam van sporthal Rozengaarde - is onder meer gebouwd met provinciaal geld. De hal werd in de zomer van 2014 in gebruik genomen en aanvankelijk waren er flinke tekorten die opliepen tot een schuld van 480.000 euro bij de gemeente. ‘Zorgelijk', noemde Steintjes dat in juli 2018. 

,,Maar inmiddels voldoen we aan onze verplichtingen”, zegt Chargois. ,,We hebben een goede beheerder. En er zijn nieuwe huurders, onder wie de zaalvoetballers van Zavodo. De topsporthal draait zwarte cijfers.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek