Eroscentrum Escape aan de Roerstraat in Doetinchem.
Volledig scherm
Eroscentrum Escape aan de Roerstraat in Doetinchem. © ANP

‘Seksclub Doetinchem moet op slot na misstanden’

updateDOETINCHEM - Seksclub Escape in Doetinchem moet gesloten worden, omdat het bordeel ‘willens en wetens misstanden faciliteert’. En de verantwoordelijken voor het bordeel moeten daar ook voor vervolgd worden. Dat eist Tweede Kamerlid Anne Kuik (CDA) van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid na de uitzending van Undercover in Nederland van zondagavond.

Hierin waren de uitkomsten te zien van een maandenlange undercoveractie van een prostituee in het eroscentrum aan de Roerstraat. Zij legde met een verborgen camera vast hoe de beheerders van het bordeel denken over de vrouwen die er werken (,,Straks is ze 35 en dan is ze oud en versleten. Ja, dan ruilen we haar toch gewoon weer om voor een nieuwe”), dat ze weten van uitbuiting van prostituees door pooiers (,,Dat is hun probleem”) en dat de vrouwen er kunnen slapen in een garage zonder ramen of stromend water. Buiten zulke onmenselijke omstandigheden mag overnachten bij het bordeel helemaal niet volgens de vergunning.

Opvallend is dat de lokale CDA-fractie ‘in deze fase’ nog niet vindt dat Escape gesloten moet worden, meldt fractievoorzitter Jeroen Berends ,,Het gaat ons erom dat eerst problemen helder boven tafel komen en we zo snel mogelijk terug zijn op een acceptabele situatie waarbij de regels worden nageleefd”, zegt hij. ,,Wat de vervolgstappen moeten zijn hangt mede af van de beantwoording van onze vragen door het college.”

‘Het gaat hier om mensenlevens’

Anne Kuik, Tweede Kamerlid voor CDA.
Volledig scherm
Anne Kuik, Tweede Kamerlid voor CDA. © ANP

Kuik stelt elf vragen aan de staatssecretaris, waarbij de vraag om sluiting de opvallendste is. Ook wil zij een debat over de situatie in Doetinchem. In de uitzending zondag sprak Kuik van ‘een vorm van moderne slavernij’ en kondigde zij de vragen aan. ,,Het gaat hier om mensenlevens. Ik ga in debat met de staatssecretaris om uit te vogelen hoe we dit soort grove misstanden de kop in kunnen drukken.”

Verder heeft zij een vraag over de zedenpolitie, die niets zou doen met meldingen over misstanden in Escape Doetinchem. De politie zegt daarop dat er mede naar aanleiding van meldingen wordt gecontroleerd bij de seksclub, maar nooit strafbare feiten zijn geconstateerd. ,,Sinds 2015 controleren we regelmatig bij Escape, maar zaken als mensenhandel hebben wij er nooit kunnen constateren”, zegt politiewoordvoerder Henny Plant. Ze erkent wel dat het lastig is om strafbare feiten vast te stellen. ,,Een controle is ook maar een momentopname.”

Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem zei dat zijn ‘nekharen overeind gaan staan’ van de beelden. Hij kondigde een stevig gesprek aan met de eigenares, dat vandaag plaatsvindt. ,,Wij kijken na het gesprek wat een en ander betekent voor de exploitatie en vergunning van Escape”, aldus Boumans.

Het CDA Doetinchem wil weten vanaf welke leeftijd sekswerkers welkom zijn in Escape, hoe de afgelopen jaren controle heeft plaatsgevonden en of er vervolgstappen komen om te zorgen dat dergelijke misstanden niet meer binnen Doetinchem kunnen plaatsvinden. Het college heeft die vragen nog niet beantwoord.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek