Het toekomstige Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, dat van boven de vorm heeft van een kruis. De rechthoekige parkeergarage loopt evenwijdig aan de afrit van de snelweg.
Volledig scherm
Het toekomstige Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, dat van boven de vorm heeft van een kruis. De rechthoekige parkeergarage loopt evenwijdig aan de afrit van de snelweg. © Wiegerinck Architectuur Stedenbouw

Slingeland mag nieuw ziekenhuis bouwen aan A18

DOETINCHEM - Het Slingeland Ziekenhuis mag nieuw bouwen bij de westelijke afrit aan de snelweg A18 in Doetinchem. De Raad van State heeft daarover woensdagmorgen uitspraak gedaan.

Het Slingeland Ziekenhuis wil begin 2024 intrek nemen in de nieuwbouw. Verwacht wordt dat de bouw, die ongeveer 2,5 jaar duurt, medio 2021 begint. Het ziekenhuis zit nu nog aan de Kruisbergseweg aan de noordzijde van Doetinchem.

,,We hebben altijd vertrouwen gehad in de goede afloop", zegt Saskia Steenbergen, woordvoerder van het Slingeland Ziekenhuis. ,,We zijn ingetogen verheugd. Dat er een nieuw ziekenhuis komt op deze plek is in het belang van veel mensen. Maar er zijn natuurlijk ook mensen voor wie dit vervelend is."

Steenbergen doelt daarmee op de onteigening van grond die nodig is om de bouw mogelijk te maken. De gemeente Doetinchem is daarmee op dit moment bezig. Totaal is ongeveer 10 hectare nodig voor de bouw. Het gaat om zeven grondeigenaren. Met twee daarvan kwam de gemeente al eerder tot een akkoord. 

Boerderij

Er waren zeven bezwaarmakers tegen de nieuwbouw, onder wie de bewoners van de monumentale boerderij ’t Mentingslag. Volgens de plannen blijft de boerderij staan en wordt het ziekenhuis ernaast gebouwd. Wel moeten de bewoners verhuizen.

Ook andere buren, de Nederlandse Tuinenstichting en de stichting Behoud Kemnade en Waalse Water maakten bezwaar tegen de nieuwbouwplannen. 

Op deze plek komt het nieuwe Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Archieffoto: Jan van den Brink
Volledig scherm
Op deze plek komt het nieuwe Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Archieffoto: Jan van den Brink © Jan Ruland van den Brink
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek