Volledig scherm
Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem © Theo Kock

Slingeland Ziekenhuis krijgt waarschijnlijk steun voor bouw langs A18

DOETINCHEM - De bouw van het nieuwe Slingeland Ziekenhuis langs de A18 lijkt op steun te kunnen rekenen in de Doetinchemse gemeenteraad. De PvdA-fractie wil instemmen met het plan, waardoor een ruime meerderheid vóór is.

„We begrijpen het standpunt waarin wordt gezegd dat als het ziekenhuis op de huidige plek van Wedeo komt, dat beter is voor de stedelijke ontwikkeling van Doetinchem", zegt raadslid Johan Veltkamp namens de PvdA-fractie. „Het zou een gat vullen. Maar dat er een gat is, is niet de schuld van het Slingeland. We kunnen dus niet aan het ziekenhuis vragen dat probleem op te lossen. Het ziekenhuis wil immers niet naar Wedeo. Het ziekenhuis wil naar de A18."

Instemming
De komende maanden komt de locatie A18 aan de orde in de gemeenteraad. „Als de informatie die we nu hebben niet wijzigt, zullen we instemmen met het plan van het Slingeland", zegt Veltkamp. „Feitelijk blijven we daarmee bij het standpunt van drie jaar geleden."

Tegenstand
n 2013 besloot de gemeenteraad toestemming te geven aan het Slingeland om te onderzoeken of bouw aan de A18 mogelijk is. De enige partijen die tegen stemden, waren GroenLinks en de Partij voor Lokaal Maatwerk. In september van dit jaar sloot de SP-fractie zich bij hen aan. Daarmee kwam het aantal tegenstanders in de raad (totaal 31 leden) op 9. Als ook de PvdA (5 zetels) zich tegen het plan had gekeerd, was het spannend te worden.

Milieu
Het ziekenhuis wil naar de A18 omdat de bereikbaarheid daar volgens de directie beter is. Bovendien kost nieuwbouw op het Wedeo- terrein miljoenen euro's meer dan bouwen bij de A18. De tegenstanders vinden een ziekenhuis bij de A18, waar ook een ecologische zone loopt, slecht voor het milieu. Bewoners van het gebied zijn tegen omdat ze zich zorgen maken over leefgenot en - in het geval van een boerderij – economisch perspectief.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek