De sloop van het voormalige Gelderlanderpand in Doetinchem.
Volledig scherm
PREMIUM
De sloop van het voormalige Gelderlanderpand in Doetinchem. © Theo Kock

Sloop van het oude Gelderlanderpand: ‘Alsof een stuk uit mijn lichaam wordt geslagen’

DOETINCHEM - Het pand van De Gelderlander gaat tegen de vlakte. Een pijnlijke ervaring voor journalist Henny Haggeman, die er veertien jaar werkte.

Alsof er een stuk uit mijn lichaam wordt geslagen. Zo voelt de sloop van het Gelderlanderpand in de Grutstraat in Doetinchem. Dagelijks maakte ik hier met mijn collega’s de krant De Gelderlander. De afbraak doet pijn.

Nee, ik heb geen actie ondernomen toen in april 2017 duidelijk werd dat dit gebouw tegen de vlakte zou gaan om plaats te maken voor een ‘horecaplein’. Misschien heb ik niet geprotesteerd, omdat ik wist dat dit het Joop Sarsplein zou gaan heten.

Maar één naam denkbaar

Joop Sars, overleden in juni 2017, was een vriend die zich zijn leven lang heeft ingezet voor de binnenstad. Hoe kan ik hem zijn plein misgunnen? Maar behalve dat dit pand – cultureel erfgoed immers – eigenlijk niet gesloopt had mogen worden, is hier natuurlijk maar één straatnaam denkbaar: het Gelderlander- plein.

We hebben het als De Gelderlander zelf verknald. In 1981 ruilde de krant het kantoor waar nu Antons Biergarten zit, in voor het gebouw dat nu tegen de vlakte gaat, iets verderop in de Grutstraat. Dat gebeurde niet voordat de opvallende gevel – waarvan de eerste verdieping een aantal meters terugweek – werd vervangen door een recht-toe-recht-aangevel.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek