Volledig scherm

Slot over asielopvang De Kruisberg: een Nederlandse vlag als schermfoto

DOETINCHEM - In het laatste deel van De Kruisberg Kronieken, over procesopvanglocatie De Kruisberg in Doetinchem, lopen we een dag mee met bewoner Fouad Ahmad. Hij is biomedisch ingenieur en woont op de Kruisberg. De foto's zijn gemaakt door Theo Kock.

Leest u dit artikel in de app? Klik dan HIER voor de fotoreportage. De eerdere afleveringen van de Kruisberg Kronieken zijn HIER terug te zien.


Het leven van een vluchteling in de opvang saai? Het ligt voor een groot deel aan wat je er zelf van maakt, toont het verhaal van Fouad Ahmad.
Fouad Ahmad, bewoner Kruisberg, 35 jaar, biomedisch ingenieur:


„Ik ben vanochtend om half negen opgestaan. Ik heb me gewassen, aangekleed en heb wat fruit gegeten. Om tien uur ben ik naar de infobalie gegaan. Daar werk ik als vrijwillig vertaler.” De infobalie is een loket van het COA waar vluchtelingen praktische informatie krijgen.

Om half twaalf ben ik een uur gaan fitnessen, en nu geef ik een interview aan jou. Straks ga ik lunchen op mijn kamer, en dan lees ik een uurtje, in het Nederlands. Een krant of zo. Ik heb mezelf een deadline gesteld: over een half jaar wil ik Nederlands kunnen.”Fouad:
„Ik ontmoet hier mensen die helpen vanuit hun hart. Of ze nou christen of moslim zijn of geen geloof hebben. Ze helpen niet om beloond te worden, om in de hemel te komen, maar gewoon, omdat een ander het nodig heeft. Dat is echte menselijkheid. Die mis ik in mijn eigen land.”

Fouad’s mobiele telefoon gaat. Als hij het apparaat pakt, zie ik de schermfoto: een fier wapperende Nederlandse vlag.

„Ik wil hier zo snel mogelijk aan het werk. Ik wil niet van een uitkering leven. Ik ben al contacten aan het leggen met bedrijven in de bio medische wereld. Ik hoor van hen: als je een verblijfsvergunning hebt, kun je bij ons op proef komen werken.”

Deze fotoreportage is geïnspireerd op een uitgebreide productie in De Gelderlander van zaterdag 23 juli, editie Achterhoek, ook te lezen in de online editie.


Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Fouad Ahmad lopend over een asfaltpad op De Kruisberg. © Theo Kock
Volledig scherm
Fouad Ahmad, 35 jaar en biomedisch ingenieur. © Theo Kock
Volledig scherm
De telefoon van Fouad Ahmad, met schermfoto van de Nederlandse vlag. © Theo Kock

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek