Volledig scherm
Tussen Doetinchem en Arnhem zouden vanaf 2024 sneltreinen kunnen gaan rijden, als alles meezit. © ANP

Sneltrein tussen Doetinchem en Arnhem zorgt voor flinke tijdwinst: besluit volgend jaar

DOETINCHEM - Een sneltrein tussen de stations in Doetinchem en Arnhem levert een tijdswinst op van 13 tot 20 minuten. Daarvoor is dubbelspoor nodig tussen Didam en Doetinchem de Huet. De aanleg zou tussen de 63 en 80 miljoen euro moeten gaan kosten.

De provincie heeft opdracht gegeven om extra onderzoek te doen naar de effecten, kosten en baten, zodat in 2019 een definitief besluit genomen kan worden over de aanleg van het dubbelspoor. Vervolgens zal de aanleg zo'n 5 tot 7 jaar duren. De spitstrein zou dan op z'n vroegst in 2024 kunnen gaan rijden.

In eerste instantie was de gedachte om dubbelspoor tussen Wehl en Doetinchem de Huet aan te leggen. Na het eerste onderzoek is aangegeven dat dit traject verlengd kan worden naar Didam.

Het voorstel om deze variant verder uit te werken, wordt in juni voorgelegd aan de Provinciale Staten.  Op het traject zou dan een zogenoemde RegioExpres moeten gaan rijden volgens Duits model. Het gaat om een sneltrein die in beide richtingen in de spits 1 keer per uur gaat rijden. De bedoeling is dat de trein vervolgens van Doetinchem naar Winterswijk doorrijdt als stoptrein.

Alternatieven

Bij het onderzoek naar de mogelijkheden van het huidige traject is gekeken naar drie alternatieven. Het verbeteren van de kwartierdienst; introductie van de RegioExpres in combinatie met de verbetering van de kwartierdienst en een verlenging van het dubbelspoor naar Didam; Een RegioExpres 2 keer per uur met vrije kruising bij Arnhem-Oost, spoorverdubbeling bij Gaanderen-Terborg en nog een extra perroncapaciteit bij station Zevenaar.

Het eerste alternatief levert te weinig tijdwinst op. Het laatste alternatief wordt gezien als eindbeeld van het traject, maar zou voor het afgesproken tijdspad veel te duur worden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek