Volledig scherm
© Mariska Hofman

Spookstoring stremt treinverkeer in Achterhoek: steenmarter onschuldig

DOETINCHEM/ WINTERSWIJK - Een steenmarter blijkt achteraf toch niet de oorzaak van de seinstoringen dinsdag op het spoor tussen Doetinchem en Winterswijk. Een kapotte computer gaf aan dat er een kabelstoring was, die er helemaal niet bleek te zijn.

Daarop is de computer gerepareerd en was de niet bestaande storing opgelost, meldt woordvoerder Aldert Baas van ProRail.

Storing
De treinen op het traject tussen Doetinchem en Winterswijk reden dinsdag vrijwel de hele dag niet. Omdat er steenmarters langs het spoor wagen gezien, werd er aanvankelijk van uitgegaan dat zij een kabel hadden doorgeknaagd.

Opgelost
De verstoring ontstond dinsdagmorgen rond 10.00 uur een leek rond 18.20 opgelost. Maar nog geen half uur later was er opnieuw een storing. Baas: 'Na doormeting van veel kabels en aansluitingen en vervanging van onderdelen leek de storing aan het eind van de middag verholpen, maar een melding leidde weer tot het stilleggen van het treinverkeer in de avond'.

Computer
Er bleek er dus helemaal geen kabel kapot te zijn: 'Toen er na herhaalde nameting geen verklaring voor kwam is de storingsmelding zelf bestudeerd. Toen bleek dat de storingsmeldingcomputer een onterechte kabelstoring aangaf. Reparatie van de computer loste de storing op. Onderzocht wordt welke maatregelen nodig zijn om deze soort storing sneller op te sporen', schrijft Baas in antwoord op vragen van De Gelderlander.

Blauwbekken
De chaos op het spoor had voor meerdere reizigers nare gevolgen. Zo stond Agnes van Mierlo (62) uit Terborg samen met haar dochter (21) te blauwbekken op het station in Doetinchem. „We hadden erop gerekend dat we om 23.07 uur met een bus terug konden, maar kregen na een uur van een conducteur te horen dat er geen bussen zouden komen”, vertelt ze. Gelukkig wilde de conducteur wel een taxi voor ze bellen en hadden de twee voldoende geld bij zich. „Maar een meisje is naar Gaanderen gaan lopen. Een ander moest nog naar Lichtenvoorde. Hoe zij thuis is gekomen weet ik niet.”

Pas tegen de ochtend kon het treinverkeer weer worden hervat.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek