Volledig scherm
PREMIUM
© Joost Hoving

Stadse fratsen: Vaak de gang naar het stadhuis gemaakt, maar nooit met deze reden

ColumnVan een afstand zie ik mijn jonge gewaardeerde collega - de kersverse vader van een tweede kind - aan komen lopen. Hij is samen met zijn zoontje van een jaar of twee op weg naar het stadhuis. Ik feliciteer hem met zijn pasgeboren dochtertje. Zijn zoontje, dat naast hem staat en een vasthoudende broodkruimel op zijn wang meedraagt, geef ik ook een hand. Uit beleefdheid of voor de vorm, dat weet ik niet precies. 

Quote

Een beetje opscheppen mag toch wel?

Belangstellend vraag ik mijn collega of thuis alles goed is.  Als ik even later verder wandel bedenk ik mij dat ik geregeld de gang naar het stadhuis heb gemaakt, maar nooit om deze reden. 

Even de beslommeringen van thuis, waar ook nog een hulp rond rent, achterlaten om in een roes van te weinig slaap een nieuw kind aan te geven. Lijkt me erg ontspannend. Ik heb het zelf nooit verder geschopt dan met een vriendin een zwangerschapstest kopen bij de drogist.

We hebben een nieuwe chef. Geïnspireerd door het vaderschap op de redactie vroeg hij me of ik kinderen heb. Nee, zei ik. Ik liet even een stilte vallen en vertelde toen over de zoon van mijn vriendin. Die was eerst een half jaar naar Zuid-Afrika geweest, daarna naar Vietnam, toen naar Suriname en nu zit hij in Argentinië. Op bezoek in Buenos Aires waar zijn vriendin woont die hij afgelopen winter heeft ontmoet in Mexico. 

Wel niet mijn zoon dus, maar een beetje over hem opscheppen mag toch wel? 

Mijn collega - de jonge vader - vertelt dat hij wat aan de late kant is met het aangeven van zijn dochtertje op het stadhuis. Dat moet binnen vier dagen, zegt hij. En als je dat niet binnen vier dagen doet, wat gebeurt er dan, vraag ik. We zijn het er over eens dat het dan ook wel goed zal komen.

Hij neemt zijn zoontje op de arm en loopt verder. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek