Volledig scherm
Graafschap-supporter Sjoerd Weikamp. © Theo Kock

Steun vanuit de hele wereld voor De Graafschap

videoDOETINCHEM - 'Hallo De Graafskap, die Superfarmers, baaie geluk..', zegt een blonde Zuid-Afrikaanse aan het begin van een filmpje dat in Graafschap-kringen volop gedeeld wordt. 

Dan komt een Portugees met baard in beeld. 'Muita força (veel sterkte, red.) Superboeren!' Daarna volgen gelukwensen uit onder meer Estland, Zwitserland, Rusland en Italië. Het filmpje is afkomstig van het Twitter-account van Sjoerd Weikamp, Superboer in hart en nieren. 

Zendingswerk

,,Ik ben eigenaar van een vakblad en website over de zakelijke evenementenbranche, Eventbranche.nl. Daarvoor ben ik veel in het buitenland, ik heb contacten over de hele wereld. Als ik dan met mensen aan tafel zit doe ik zendingswerk. Ik begin altijd over De Graafschap en de Achterhoek. Dat gaat vanzelf. Dan vertel ik over de D'RAN-mentaliteit, en dat de club is zoals de Achterhoeker is. Hard werken, nölen als het nodig is en als je een tik krijgt, sta je weer op.  En dat we veel zelfspot hebben. Daar hebben mensen sympathie voor. Als ik ze na een jaar weer zie, vragen ze altijd: hoe is het met de club?’’

Ontboezeming

,,Een paar dagen geleden heb ik mijn buitenlandse contacten een appje gestuurd met de vraag of ze een steunbetuiging in hun eigen taal wilden opnemen. Een aantal heeft dat gedaan, en die zie je op het filmpje. De spelers hebben het ook gezien, het is in de bus naar Almere nog gekeken’’, zegt Weikamp, die aan het eind van het gesprek nog een opmerkelijke ontboezeming doet. ,,Ik geef eigenlijk helemaal niet zo veel om voetbal. Ik hou gewoon van de club, om de cultuur en de beleving."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek