Volledig scherm
© Thinkstock

'Straathyena's' richten in Doetinchem vernielingen aan

DOETINCHEM - De afgelopen weken zijn in Doetinchem vernielingen aangericht in scholen, in kelders van flats en aan verkeersborden. De daders zetten daar vervolgens beelden van op sociale media. Dat zegt wijkagent Frans Geerdink.

De politie heeft een groep van ongeveer tien jongens op het oog die zich hier schuldig aan maken. Dat de jeugd zichzelf op de beelden onherkenbaar maakt, bemoeilijkt wel de opsporing.

Straathyena's
„De groep noemt zichzelf 'straathyena's'", zegt Geerdink. Ze sluiten zich daarmee aan bij een landelijke trend van groepjes jongeren die vernielingen aanrichten en beelden daarvan onder die naam publiceren op bijvoorbeeld Youtube. „In het geval van Doetinchem worden de daden ook op Facebook en Snapchat gezet", aldus Geerdink.

„Met dat ze zich zo noemen weten we wel wat beter waar we moeten zoeken op sociale media." Desondanks vraagt Geerdink wel aan mensen in Doetinchem om het te melden als ze vernielingen zien, een groep jongeren ziet lopen die vernielingen aanricht of zich baldadig gedraagt. „Dat maakt op heterdaad betrappen makkelijker."

Brandblussers
Volgens Geerdink verschaffen de jongeren van een jaar of 14 en 15 zich toegang tot kelders onder flats, spuiten ze brandblussers leeg, vernielen ze ruiten en slaan ze verkeersborden kapot. „Als mensen het melden, hebben we mogelijk ook beelden van beveiligingscamera's waarop de daders wel herkenbaar staan", aldus Geerdink. „Vaak kunnen we ook aan kleding jongeren herkennen. Intussen praten we toch over duizenden euro's aan schade."

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek