Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Koen Suyk

Straatroof na 'stoere praatjes': OM eist 10 maanden cel tegen Doetinchemmer

WINTERSWIJK/ DOETINCHEM - Tegen een 20-jarige Doetinchemmer is dinsdag voor het medeplegen van een straatroof 10 maanden cel geëist. De Doetinchemmer was met een minderjarige medeverdachte op 1 oktober 2018 bij de McDonald's in Winterswijk. Daar zag hij een jongen die ‘stoere praatjes’ over de verdachte zou hebben. Samen met de medeverdachte gingen ze naar buiten en namen hem mee in de auto. Daar moest hij zijn jas, pet, riem en geld afgeven. 

Volgens de Doetinchemmer lag de schuld bij de ander en zou hij alleen de auto hebben bestuurd. Na een kort ritje werd het slachtoffer weer bij de Mac afgezet. Uit angst deed hij pas na een week aangifte.  De officier van justitie vond dat beide verdachten hadden samengewerkt en het slachtoffer onder druk hadden gezet. Het verhaal van de Doetinchemmer dat hij er eigenlijk niets mee te maken had, geloofde ze niet.

Er was voldoende bewijs voor een diefstal met geweld. En omdat hij nog in een proeftijd van twee eerdere veroordelingen liep zouden boven op de geëiste 10 maanden gevangenisstraf, in de visie van het OM, nog eens bijna drie maanden cel extra moeten komen.

Quote

U kan niet zonder hulp maar u wilt uw eigen weg kiezen. Het opleggen van bijzondere voorwaar­den heeft, zo wijst het verleden uit, geen zin.

Officier van Justitie

Behoorlijk strafblad

De verdachte heeft een behoorlijk strafblad en diverse pogingen om tot een adequate hulpverlening te komen liepen op niets uit. De officier: ,,U kan niet zonder hulp maar u wilt uw eigen weg kiezen. Het opleggen van bijzondere voorwaarden heeft, zo wijst het verleden uit, geen zin. Dan rest maar één ding en dat is afstraffen.”

De raadsman vond dat het wettig bewijs er wel lag, maar plaatste er vraagtekens bij. Hij vroeg zich af of het ook overtuigend genoeg was. Hij pleitte voor een lagere straf en het omzetten van de voorwaardelijke celstraf in een werkstraf.

De rechtbank doet uitspraak in deze zaak op 23 april.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek