Volledig scherm
Rechtbank in Zutphen. © DG

Straf geëist tegen 'boefjes met laag IQ'

DOESBURG/DOETINCHEM - Als het aan het Openbaar Ministerie ligt gaat een 27-jarige Velpenaar twee jaar naar een Instelling voor Stelselmatige Daders. De man heeft volgens het OM te vaak gestolen om het te laten bij een cel- of werkstraf.

Volgens de advocaat van de verdachte is het opleggen van een ISD-maatregel veel te ingrijpend en dient het ook geen enkel doel. ,,Mijn cliënt is verstandelijk beperkt en het is maar zeer de vraag of er iets met hem valt bereiken. Dat wordt eerder een kwestie van pappen en nathouden.''

De Velpenaar, met een fors strafblad, stond terecht omdat hij een elektrische fiets, tuinplanken en autobanden zou hebben gestolen in Doesburg en in Doetinchem. Voor de autobanden is,volgens de officier geen bewijs en daarvoor eiste hij vrijspraak. Voor de andere tenlastegelegde feiten, die de verdachte heeft bekend, ligt er wel genoeg bewijs. De advocaat vond dat de zaak met een voorwaardelijke straf plus begeleiding afgedaan zou moeten worden.

Fiets

De Velpenaar ging regelmatig op pad met een 28-jarige Arnhemmer. Hij bekende betrokken te zijn bij het stelen van de fiets. Tegen hem eiste de officier een voorwaardelijk gevangenisstraf van een maand. Plus het uitzitten van zeven dagen die nog op de lat stonden. Ook deze verdachte is verstandelijk beperkt.

Als beide mannen een biertje hebben gedronken, gaat het vaak mis.

De advocaat: ,,Het zijn geen criminelen, maar af en toe boefjes met een laag IQ. En met wat drank op gaat de rem er eerder af. Niet goed, maar zo is het wel.''

Uitspraak in beide zaken 21 juni.

Quote

Het zijn geen criminelen, maar af en toe boefjes met een laag IQ. En met wat drank op gaat de rem er eerder af.

Advocaat
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek