Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Marja Airio

Taakstraf en voorwaardelijke celstraf voor Doetinchemmer na mishandeling ex: ‘Huiselijk geweld lijkt wel een nationale plaag’

DOETINCHEM - De relatie tussen de 35-jarige Doetinchemmer en zijn vriendin was al voorbij maar op 18 januari liep het toch nog vreselijk uit de hand. Ze waren beiden in zijn woning toen er ruzie ontstond. Hij verzocht haar om weg te gaan, maar zij wilde eerst nog een paar tassen met spullen van haar pakken. Toen ze die vast had ging het mis. 

De Doetinchemmer deelde een vuistslag uit en pakte het slachtoffer bij de keel. De verdachte gaf woensdag bij de politierechter toe dat hij had geslagen, maar hij zou haar niet bij de keel hebben gegrepen. Daar dacht de officier van justitie anders over, daarbij onder meer verwijzend naar de foto's waarop op diverse plekken schrammen waren te zien en striemen in de nek. ,,Een forse mishandeling in de relationele sfeer oftewel huiselijk geweld en daar wordt zwaar aan getild’’, aldus de officier tegen de verdachte die in het verleden wel vaker gewelddadig was geweest.

Stok achter de deur

Quote

Hij had haar beleefd gevraagd om te vertrekken maar toen ze dat niet deed, ging het mis.

Raadsman van Doetinchemmer

Hij eiste een werkstraf van 60 uur en twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf. Als stok achter de deur, om te voorkomen dat de Doetinchemmer opnieuw de fout in gaat. De verdachte heeft een persoonlijkheidsstoornis en heeft zich laten behandelen. De raadsman vond de eis veel te zwaar en stelde dat zijn cliënt op de bewuste avond moe en gespannen was. ,,Hij had haar beleefd gevraagd om te vertrekken maar toen ze dat niet deed, ging het mis. Niet goed te praten maar geen incident met zo'n enorme impact als de officier het wil doen voorkomen.’’

Een geheel voorwaardelijke werkstraf zou in de visie van de verdediging genoeg moeten zijn om de zaak af te doen. De politierechter ging daar niet in mee. ,,Zij wilde haar spullen pakken en dat mag ze doen. Als het dan tot onenigheid komt ga je er niet op los slaan. We hebben hier over huiselijk geweld, het lijkt wel een nationale plaag.’’ Omdat er een positief advies van de reclassering ligt, verlaagde de politierechter de taakstraf tot 40 uur. De twee weken voorwaardelijke celstraf liet de rechter overeind. Aan zijn ex-vriendin moet de Doetinchemmer 415 euro betalen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek