Volledig scherm
Even uitpuffen van alle hectiek bij de Sinterklaascentrale van BAD in Doetinchem. © Jan Ruland van den Brink

Topdrukte voor pieten en hulpklazen

DOETINCHEM - Het is een komen en gaan van pieten en hulpklazen aan de Fabrieksstraat in Doetinchem. Het gebouw van wielervereniging De Zwaluwen doet deze weken dienst als Sinterklaascentrale van BAD (Bijzondere Activiteiten Doetinchem). 

De kleedkamers voor de zeven Sinterklazen en de vijftig Zwarte Pieten zijn strikt gescheiden, want oh wee als er zwarte schmink op de witte jurken van de klazen komt. De vrijwilligers staan strak ingepland voor alle bezoeken aan scholen, instellingen, bedrijven en particulieren.  ‘Zwarte piet’ Wilma heeft twee weken vrij genomen bij de slagerij waar ze werkt. ,,Ik doe het nu 18 jaar en heb bij mijn sollicitatie geëist dat ik deze weken voor 5 december altijd vakantie op kan nemen om piet te spelen.”

Virus

Het is een virus waar velen aan verslaafd zijn, zegt bestuurslid Hans Radstake. Rond de tafel waar gegeten en gedronken wordt hangt een gezellige, bijna melige sfeer. In de pauzes gaan pruiken en mutsen af. De zwarte schmink blijft zitten. De meesten kennen elkaar al jaren. De jongsten, 16 jaar oud, krijgen het piet-spelen van hun oudere collega’s geleerd.

,,Nee, er is hier geen discussie over de kleur”, zegt Radstake. ,,De pieten zijn zwart en blijven dat.  De meesten zeggen dat ze gaan stoppen als ze met roetvegen op pad moeten. Ze worden dan herkend en dat willen ze niet.” 

Quote

We doen het puur voor ons plezier. Ik al 30 jaar.

Eric Bergevoet, Sinterklaascentrale

Lucratief is het niet, zo'n Sinterklaascentrale. ,,Maar we zijn ieder jaar uit de kosten door wat sponsors. We doen het puur voor ons plezier. Ik al 30 jaar”, aldus bestuurslid Eric Bergevoet, deze dagen ook optredend als ‘piet’. 

Volledig scherm
Sinterklaas moet even over het hekje heen bij de Sinterklaascentrale. © Jan Ruland van den Brink
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek