Volledig scherm
De entree van festival Achterland. Foto: Jan van den Brink © Jan Ruland van den Brink

Topeditie Achterland ‘ondanks’ Buienradar: ’We zijn door het oog van de naald gekropen’

DOETINCHEM - ,,We zijn twee keer door het oog van de naald gekropen", zegt Nienke Zonsveld, organisator van festival Achterland, dat van vrijdag tot en met maandag een succesvolle editie beleefde, óndanks de weersverwachtingen van Buienradar. 

Over vier dagen waren er zo’n 10.000 bezoekers, iets minder dan in 2018. Vorig jaar was het alle vier dagen zomers weer. Nu werd het vrijdag pas later op de avond druk. De zaterdag trok overdag relatief weinig publiek door de harde wind, maar toen die afnam werd het vanaf 18 uur alsnog druk. 

Mazzel

Vrijdag rond 17.30 en maandag rond 20.00 uur trokken donkere wolken met onweer naar Doetinchem, maar losten kort daarvoor op.  Beide momenten werden ervaren als mazzel, door de organisatie. ,,Alsof de onweerswolken net voor Doetinchem uiteen weken en daarna weer bij elkaar kwamen", volgens Zonsveld.

De organisatie van het festival had veel contact met Meteo Consult, die de situatie exact inschatte. ,,Ik heb ervan geleerd dat de info van Buienradar niet klopt", zegt Zonsveld. ,,Dat is vervelend, want de mensen die het festival willen bezoeken varen daar wel op.” 

Quote

Ik heb ervan geleerd dat de info van Buienradar niet klopt

Nienke Zonsveld, Organisator Achterland

Popcorn

Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink

Buienradar zelf laat weten dat het bij onweersbuien lastig is vooraf te zeggen waar het exact gaat regenen: ,,Deze buien kunnen zich zelfs binnen 5 tot 15 minuten ontwikkelen. We vergelijken deze weersituaties vaak met een popcornmachine. Je weet dat de maiskorrels ontpoppen tot popcorn, je weet alleen niet wanneer en waar dit precies gaat gebeuren. We adviseren mensen dan ook bij dergelijke onweerssituaties kort voor vertrek de Buienradar te raadplegen.”

Dat hielp in Doetinchem in elk geval vrijdagavond niet. Tussen 17.30 en 18.30 gaf de app van Buienradar aan dat het regende in Doetinchem. Tegelijkertijd viel er geen druppel op De Bleek. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek