Volledig scherm
PREMIUM
Stilstaand water in de Baakse Beek. © Waterschap Rijn en IJssel

Totaalverbod op gebruik oppervlaktewater

DOETINCHEM/ZEVENAAR - Vanwege de aanhoudende droogte heeft het Waterschap Rijn en IJssel donderdag besloten tot een totaal verbod op het onttrekken van oppervlaktewater. Het is voor het eerst dat het waterschap in Achterhoek en Liemers zo'n algeheel verbod instelt.

Overal in Achterhoek en Liemers is het per direct verboden om water uit sloten, vijvers of ander oppervlaktewater te halen. ,,We roepen iedereen op om alsjeblieft zuinig te zijn met water’’, zegt Hein Pieper, dijkgraaf van het Waterschap Rijn en IJssel.

Land beregenen

Tot donderdag mochten agrariërs die daarvoor een vergunning hebben, oppervlaktewater gebruiken om hun land te beregenen. Als het water tenminste nog over de stuw stroomde. Nu de droogte aanhoudt, is er van stromend water steeds minder sprake. ,,Bovendien is het water hard nodig om schadelijke gevolgen van het neerslagtekort zoveel mogelijk te beperken’’, waarschuwt Pieper. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek