Volledig scherm
De Doetinchemse vrachtwagenchauffeur Peter Hagenaars met zijn vrouw Tilleke en hun drie kinderen. © Facebook Peter Hagenaars

Trucker met herkenbaar verhaal fietsen zonder licht hit op Facebook

DOETINCHEM - Zijn bericht heeft meer dan 53.000 likes, telt een dikke 5.100 reacties en is bijna 46.500 keer gedeeld. De Doetinchemse trucker Peter Hagenaars raakt een gevoelige snaar met zijn emotionele Facebookpost over een bijna-aanrijding met zijn vrachtwagen in Borculo.

Hij beschrijft een ritje met zijn tankwagen in Borculo, waar hij plotsklaps hard moet remmen om een aanrijding met een meisje op de fiets te voorkomen. Het regent, het meisje voert geen licht en wordt daarom pas op het laatste moment gezien door de 48-jarige Achterhoekse vrachtwagenchauffeur.

Dag meisje in Borculo. Op je fiets zonder enige verlichting in je donkere kleding... Je fietste in de regen over het industrieterrein... Zonder verlichting. Het is daar heel druk, met vrachtauto's enzo.

Schrik
De schrik zit er goed in bij de chauffeur van een tanktransportbedrijf uit Borculo, met zijn combinatie van 50 ton (50.000 kilo) onderweg naar de zuivelfabriek van FrieslandCampina aan de Needseweg in het dorp. Op het Jonkerspad duikt ineens de fietser op.

Ik reed daar ook met mijn vrachtauto... Ik kon jou echt niet zien! Ja... Op 't allerlaatste moment, ik moest nog ff vol in de remmen met 50 ton. Dat ging allemaal nog maar net goed hè! Ben jij ook net zo geschrokken als ik?

Ongeval voorkomen
Gelukkig kan Hagenaars net op tijd zijn truck stoppen en zo een vermoedelijk dramatisch ongeval voorkomen.

Als ik je had aangereden was 't ook nog es mijn schuld geweest... Terwijl ik je echt nog maar net op tijd zag.

Impact
De bijna-botsing raakt de Doetinchemmer mede omdat hij zelf 3 kinderen heeft en er niet aan moet denken dat hen wat overkomt. Ook heeft hij, na 7 jaar op de ambulance, eerder gezien wat de impact is van een ongeval tussen een vrachtwagen en een fietser.

Zelf heb ik ook 3 kinderen... Daar ben ik heel zuinig op. Ik denk dat jouw ouders ook heel voorzichtig zijn met jou! Dus vraag ze eens om goede verlichting op jouw fiets... Zodat je gezien wordt... Want vroeg of laat heb je minder geluk en dan zijn er zoveel mensen verdrietig! Ik ook hoor!

Herkenning
Veel mensen herkennen zich in het verhaal van de Achterhoekse trucker en zeggen zich regelmatig rot te schrikken als er ineens een onverlichte fietser opdoemt. "Gezien worden als fietser of wandelaar is zo belangrijk", licht Hagenaars toe. "Als chauffeur kun je nooit anticiperen op dat wat je niet ziet. En een aanrijding, daar zit ik ook niet op te wachten."

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek