Volledig scherm
© Peter Hagenaars/bewerking DG

Trucker stil van massale aandacht voor emotionele post op Facebook

DOETINCHEM - "Tja, wat moet ik ervan zeggen? Ik ben er een beetje stil van", stamelt Peter Hagenaars. De tekst waarmee de 48-jarige vrachtwagenchauffeur uit Doetinchem op Facebook in nog geen dag tijd tienduizenden likes en shares binnenhaalt komt recht uit zijn hart, zegt hij in een exclusief interview met De Gelderlander.

In een emotioneel bericht beschrijft de trucker een bijna-botsing met een fietser zonder licht. "Man, ik had het hart in de keel zitten", zo verwoordt hij zijn gevoel een dag nadat hij het bericht donderdagavond op Facebook zette.

Trending
Wat opvalt aan die tekst is de positieve insteek en de hoop die eruit spreekt. "Niet om het meisje af te zeiken, maar om haar te helpen. Ik hoop dat zij hierdoor de volgende keer wél licht voert op haar fiets."

Maar dat hij zulke massale aandacht zou krijgen, had de Doetinchemmer niet verwacht. "Het is onbedoeld maar niet ongemeend trending geworden."

Verhalen
Veel mensen herkennen zich in zijn verhaal, blijkt uit de reacties. "Dat merkte ik donderdagavond al in gesprek met collega's. Dan komen de verhalen los, iedereen kan er over meepraten. Elke chauffeur heeft wel eens zo'n situatie meegemaakt."

Opgelucht
Hagenaars is nog steeds opgelucht dat het goed ging. Hij heeft ook anders meegemaakt. "Ik zat 7 jaar als chauffeur in de ambulance. Een zwaar ongeval is vreselijk om mee te maken. Het heeft een grote impact op zowel familie als de betrokken vrachtwagenchauffeur."

Verdrietig
Want, zo wil hij benadrukken, die stapt nooit achter het stuur met het idee een aanrijding te gaan veroorzaken. "Als beroepschauffeur heb je een grote verantwoordelijkheid, voor jezelf, je lading én andere weggebruikers. Als er iets misgaat met een vrachtwagen wordt vaak meteen naar de chauffeur gewezen. Dat is niet altijd terecht, want ook voor de trucker is een ongeval verdrietig."

Timing
Mede daarom is hij blij met alle, vooral positieve respons op zijn bericht. Hoe het komt dat dat zoveel aandacht krijgt? "Ik denk door een combinatie van factoren. De timing, de herkenbaarheid en de manier hoe het is opgeschreven raakt kennelijk een gevoelige snaar."

Stoppen
Het meisje op de fiets heeft zich nog niet gemeld. Hagenaars hoopt van harte dat zij dat nog doet. Want dat hij niet is gestopt om te zeggen dat ze écht het licht aan moet doen, daar heeft hij spijt van. "Achteraf zeg ik: ik had moeten stoppen. En dat zal ik de volgende keer ook zeker doen!"

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek